Wpis z mikrobloga

Mirki elektroświrki arduino mi się zesrało i nie wiem o co chodzi wywala poniższy błąd:

Arduino:1.8.11 (Windows 7), Płytka:"Arduino Uno"

avr-g++: error: device-specs/specs-atmega328p: No such file or directory.

Próbowałem reinstalacji oraz pobierałem środowisko w katalogu .zip i nadal to samo. Szukałem info na ten temat u wujka google jednak nic konkretnego nie znalazłem oprócz reinstalacji itp. ()

#arduino #pytaniedoeksperta #elektronika
  • 17
  • Odpowiedz
@KristoFuller: Dobra działa jak by ktoś miał podobny problem to należy wejść w:
-> panel sterowania
-> system
-> zaawansowane ustawienia systemu
-> zmienne środowiskowe
-> w okienku zmienne systemowe odszukać i usunąć zmienną GCC
( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
  • Odpowiedz
@KristoFuller: W porównaniu z arduino IDE to już notatnik + Makefile jest lepszy

Polecam CLion, dawno nie sprawdzałem ale chyba nawet jest plugin do obslugi bibliotek arduino, aż z ciekawości sprawdzę wieczorem.
  • Odpowiedz
@hitherto: @Analityk: dzięki za propozycję.
Tak z innej beczki wiecie może jak zrealizować zapis do eeprom w arduino w momencie wciśnięcia przycisku reset na płytce, czy istnieje taka możliwość w ogóle bo w momencie wciśnięcia instrukcja może nie zdążyć się zrealizować?
Chciałbym zrealizować zabezpieczenie przed resetem poprzez zapis zmiennej do eeprom. Cykliczny zapis raczej odpada ze względu na zbyt dużą liczbę nadpisywania komórek pamięci.
  • Odpowiedz
@KristoFuller: Istnieje taka możliwość ale wiąże się z tym, że trzeba we fusebitach zmienić pin reset na zwykłe IO i przechwytywać w przerwaniu stan niski, zrealizować zapis eerprom itd oraz wymusić reset procka. Generalnie prawdopodobnie zmiana tego fusebitu uniemożliwi późniejsze zaprogramowanie arduino. Tu trzeba przysiąść z dokumentacją. Ogólnie lepiej tego tak nie robić.
  • Odpowiedz
@Analityk: Enkoder zlicza metry które mają być zapisywane w eepromie przy utracie zasilania lub w czasie wciśnięcia przycisku reset, który resetuje arduino i jego pozostałe zmienne które nie są istotne.
Mówiąc prościej enkoder sobie zlicza i ktoś stwierdzi że sobie zresetuje płytkę i po resecie tracę dane bo przed nim nie trafiły do eeprom. Myślałem nad zapisem cyklicznym np. co 1s ale to chyba by zakatowało ilością cykli zapisu eeprom?
  • Odpowiedz
@KristoFuller: żebyś osiągnął zamierzony efekt i nie #!$%@?ł eepromu cyklami to robisz to co @Analityk powiedział o pinie reset - obsługa programowa

A ochronę przed zanikiem zasilania robi się tak, że przez ADC monitorujesz napięcia zasilania.
Kiedy spada poniżej określonego poziomu to procek rzuca wszystko, ustawia wszystkie wejścia w wysoką impedancję i dokonuje zapisu do eeprom. Energię na to czerpie z okolicznych kondensatorów.
  • Odpowiedz
@KristoFuller można na kilka sposobów to podejść - np. przechowywać dane w zewnętrznym ramie, tam nie ma limitu zapisu. Wiele układów rtc ma parę bajtów wolnego ramu.

Można też na zewnątrz wystawić i obsłużyć przycisk z napisem "restart", a reset zostawić jako prawdziwy reset.
  • Odpowiedz