Wpis z mikrobloga

#komputery #pytaniedoeksperta #pytanie#pytanie #kiciochpyta #pcmasterrace #informatyka

Hej. Mam pytanie dotyczące partycji recovery w laptopie Lenovo. Czy istnieje możliwość i jak to zrobić, żeby uaktualnić partycje #windows10 recovery do wersji np po ostatnim update listopadowym 19H2? Bo strasznie mnie wkur... Jak robię recovery i potem pół dnia czekam, aż mi się zainstalują wszystkie poprawki, nowsze wersje i inne tałatajstwa. Cały dzień zmarnowany. Dodatkowo wywaliłbym mnóstwo tych gównianych programików, które były dorzucone wraz z kupnem komputera.
Nie wiem czy wystarczająco jasno napisałem o co mi chodzi, bo mam gorączkę i mogę pisać niezrozumiałe. Pozdrawiam
  • 19
  • Odpowiedz
@miotaczplodoow: Wywal partycję recovery i wrzuć czystą Windę, po instalacji najpotrzebniejszych programów stwórz obraz systemu i wrzuć na dysk zewnętrzny. Recovery miało sens 12 lat temu, kiedy instalacja systemu + szukanie sterowników zajmowało 3 godziny.
  • Odpowiedz
  • 0
Nie chce się bawić w pendraki czy inne dyski. Tylko jedno kliknięcie i po sprawie. Aha komputer zamierzam przekazać mojej mamie, która jesiotrem pierwszej świeżości już nie jest i na komputerach nie zna się zbyt dobrze ( proste przeglądanie internetu, jakieś gierki dla starych ludzi typu pasjans, mohjong itp.) i wolałbym, żeby sama mogła zrobić recovery jednym kliknięciem myszy, niż żebym miał jechać tysiąc km, bo ją coś przerosło.

@cysiekw
@
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@miotaczplodoow: no to jak chcesz jednym kliknięciem to czekaj pół dnia a potem wywalaj syf. Nie robi się tak, poza tym po co mamie Recovery, co ile będzie przeinstalowywać system, może raz na 5 lat... Po co tak kombinować. Możesz się starać o płyty Recovery od producenta. No ale dalej to nie będzie aktualny system.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@miotaczplodoow: nie, nic nie będzie chciał, chyba że masz nalepkę z kodem ale to musiałbyś mieć lapka z win7 ;). Klucz masz zapisany w tablicy SLIC w BIOSie, także sam go sobie odczyta. Sterowniki najlepiej ściągnij że strony producenta lapka, poza sterownikiem od grafiki, ten sobie pobierz aktualny że strony Intela/Nvidii/AMD i poinstaluj ręcznie zanim mu dasz neta. Windows powinien sobie sam wszystko pobrać i poinstalować, ale czasem z czymś
  • Odpowiedz
  • 0
@Odczuwam_Dysonans ok to chyba tak zrobię. Ostatnie pytanie i już nie zawracam dupy. Program do tworzenia usb z windą jest gdzieś ogólnie dostępny? Czy usb sam wystartuje czy muszę coś zmieniać w bios? Czy dysk recovery mogę usunąć podczas instalacji Windowsa z usb, czy lepiej wcześniej usunąć? I czy jest jakaś wymagana kolejność instalacji sterowników, żeby wszystko fruwało dobrze? To wszystko co mi przychodzi do głowy. Może pytania są trywialne, ale
  • Odpowiedz
@miotaczplodoow: napisz jaki to model, to Ci przekopiuję instrukcję którą pisałem jednemu Mirkowi tylko podmienię linki ;) to zobaczysz jak ja to robię.
Pendrive robisz poprzez Media Creation Tool od Microsoftu. Jakby coś nie chciało pójść to możesz ściągnąć obraz np z basewin.pl i wrzucić na pena programem Rufus, niemniej Media Creation Tool powinien dać radę i wersja systemu będzie aktualna. Partycje usuwasz przy instalacji, wybierasz instalację niestandardową. Pendrive
  • Odpowiedz
@miotaczplodoow:

No to patrz jak ja bym to zrobił, żeby było 100% git:
Najpierw ściągasz aktualny obraz dziesiątki. Najlepiej użyć Media Creation Tool od Microsoftu - powinien pobrać obraz systemu, potem zaproponować wgranie go na pena, pamiętaj że pendrive będzie sformatowany także dane na nim przepadną. Robisz pena, potem zbootujesz go wciskając przy odpalaniu lapka ESC, F8 bądź F12 - powinno wyskoczyć boot menu. Jeśli nie będziesz mógł ściągnąć obrazu przez Media Creation Tool, to bierzesz obraz z basewin.pl, są OK chociaż wersję do tyłu. Wgrywasz na pena Rufusem. Ale powinno pójść tym narzędziem od MS.
W międzyczasie pobierasz sobie sterowniki ze strony producenta. Chcesz zainstalować kolejno, najlepiej restartować
  • Odpowiedz
@Odczuwam_Dysonans: a czy podczas instalacji z USB, będzie możliwość usunięcia tej partycji recovery, czy one są jakoś zablokowane, ukryte? Najlepiej to bym sformatował dysk i stworzył dwie partycje od nowa z innym przydziałem pojemności. Teraz mam 80% na C i 20% na innych partycjach. Chciałem zrobić jakieś 200Gb na C pod system i programy, a resztę przestrzeni na foty, gry i inne #!$%@?. Pozdro
  • Odpowiedz
@miotaczplodoow: ja rodzicom wrzuciłem do obu kompów, no ale jak już odpali przeglądarkę to różnicy nie zauważy ;) tylko tyle że mnie by to drażniło, jak ostatnio wziąłem lapka z HDDkiem do ręki to nie mogłem się przyzwyczaić do czasów ładowania xD stacjonarka czy lapek?
  • Odpowiedz