Wpis z mikrobloga

@Borealny: bardzo wiele zależy od lokalizacji:
- odległości urządzeń od routera;
- dostępności innych sieci w okolicy (u sąsiadów, miejskiego wifi, hotspotów);
- budowy mieszkania (grubość ścian, zbrojenia etc).

Wg montera, z którym rozmawiałem, ludzie często naoglądają się reklam, jaki to cudownie szybki jest ten net po wi-fi a potem jest płacz i skargi, że "wolno działa". Niestety sporo w tym prawdy. U mnie smart tv przez 2 grube ściany
  • Odpowiedz
@Borealny: Generalnie, to tak jak pisze @ufo99 wszystko zależy. W domku na wsi, kiedy router będzie stał 3m od lapka, to nawet słabszy router wyciągnie 100Mb/s (np. taki lekko już archaiczny TP-LINK TL-WR740N), natomiast nawet jakiś Archer może wyciągać ~30Mb/s w bloku, jak w około dużo syfu w eterze.

Najważniejsze warunki, to przede wszystkim w sytuacji, jeśli net ma być >100Mb/s, to port WAN w routerze musi być 1Gb/s (bo inaczej już tu "obcina" do 100Mb/s). Ważna jest też liczba urządzeń - jeśli np. net 120Mb/s podłączysz do 3 PC po kablu i coś jeszcze po wifi, to raczej jeśli na tych kompach ktoś coś będzie robił, co ciągnie mocno neta (jak grał w jakieś sieciówki), nie możesz się spodziewać, że po wifi będzie szaleństwo.
W pierwszej kolejności radzę: sprawdź, czy obecnie po wifi idzie faktycznie cała prędkość - zrób speedtest, jak wyjdzie 60, to ok. Jak wyjdzie mniej - pomyśl o nowym sprzęcie, bo ten nie wydala (niekoniecznie musi to być wina routera - laptop sprzed 10 lat też może być winny).

Jeśli jest 60 - wtedy możesz pomyśleć o większej prędkości. Zwróć jednak uwagę, że przy większej prędkości routery muszą działać w innym standardzie. Przełączenie na "wyższą prędkość" jest z reguły obarczone równoznacznym przełączeniem na "niższą jakość" - może wtedy częściej skakać, robić lekkie ścinki, bo większy wpływ będą miały zakłócenia. W takich sytuacjach, router może automatycznie schodzić do niższego standardu,
  • Odpowiedz
@Borealny: Mam internet 1Gb/s. Po kabelku idzie 850-950mbs download, 280-300mbs upload. Jak robię pomiar po wifi stojąc blisko routera wifi, mam przepustowość ~250/250. Reszta pokoi 30/80mbsów. A to zwykłe mieszkanie, chociaż w ostatni pokoju mam ścianę nośną która jest bardzo gruba.
  • Odpowiedz