Dzieeeń dobry Mirko! Kiełkujecie czy e tam? U mnie zawsze wczesną wiosną coś tam na parapecie rośnie. Uwielbiam gorczycę, rzeżuchę i lucernę, czasem słonecznika albo gotowe mieszanki (chociaż są irytujące bo ziarna kiełkują w różnym tempie). Kiełki to bogactwo witamin i mikroelementów, a ich uprawa nie wymaga żadnych specjalistycznych sprzętów.
Potrzebujecie : słoika, pieluchy tetrowej/gazy, gumki recepturki wody i nasion.
1. Nasiona namoczyć, czas zależy od tego jakie macie, ja zazwyczaj po prostu zostawiam na noc. 2. Wypłukać i odsączyć 3. Na słoik założyć kawałek gazy lub pieluchy tetrowej, zabezpieczyć recepturką i odstawić do góry dnem, pod lekkim kątem np na szklance (picrel w komentarzu), najlepiej nie w bezpośrednio nasłonecznionym miejscu 4. Kiełki płukać i odsączać 2-4x dziennie 5. Kiedy pojawią się listki a kiełki nieco podrosną są gotowe do jedzenia, na zdjęciu pięciodniowe kiełki gorczycy 6. Gotowe kiełki należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoku około tygodnia, raz dziennie przepłukać
Co może pójść nie tak? Możecie przesuszyć albo mogą spleśnieć. W obydwu przypadkach kiełki do kosza. Uwaga, nie każdy biały puszek, który pojawia się na kiełkach to pleśń- mogą to być po prostu krótkie korzonki boczne :)
Mireczki, trzymajcie kciuki za moją Żonkę, właśnie jedziemy na przeszczep serca. Lubię tą społeczność bo obcuje z Wami już wiele lat, a o tej porze nawet się nie mam komu wygadać.
Kiełkujecie czy e tam?
U mnie zawsze wczesną wiosną coś tam na parapecie rośnie. Uwielbiam gorczycę, rzeżuchę i lucernę, czasem słonecznika albo gotowe mieszanki (chociaż są irytujące bo ziarna kiełkują w różnym tempie).
Kiełki to bogactwo witamin i mikroelementów, a ich uprawa nie wymaga żadnych specjalistycznych sprzętów.
Potrzebujecie : słoika, pieluchy tetrowej/gazy, gumki recepturki wody i nasion.
1. Nasiona namoczyć, czas zależy od tego jakie macie, ja zazwyczaj po prostu zostawiam na noc.
2. Wypłukać i odsączyć
3. Na słoik założyć kawałek gazy lub pieluchy tetrowej, zabezpieczyć recepturką i odstawić do góry dnem, pod lekkim kątem np na szklance (picrel w komentarzu), najlepiej nie w bezpośrednio nasłonecznionym miejscu
4. Kiełki płukać i odsączać 2-4x dziennie
5. Kiedy pojawią się listki a kiełki nieco podrosną są gotowe do jedzenia, na zdjęciu pięciodniowe kiełki gorczycy
6. Gotowe kiełki należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoku około tygodnia, raz dziennie przepłukać
Co może pójść nie tak? Możecie przesuszyć albo mogą spleśnieć. W obydwu przypadkach kiełki do kosza.
Uwaga, nie każdy biały puszek, który pojawia się na kiełkach to pleśń- mogą to być po prostu krótkie korzonki boczne :)
Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia (。◕‿‿◕。)
#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
mamy środek zimy... nawet jeśli tego nie widać ( ͡° ͜ʖ ͡°)