Wpis z mikrobloga

Mirasy problem na już. W piątek przyjechał jakiś informatyk do naszej firmy, zrobił z jednego komputera serwer na program subiekt. Ale przy okazji podpiął wszystkie kompy jakie stoją w biurze na kabel RJ-45. Wszyscy do tej pory pracowaliśmy na wifi i drukarka która mamy również. No i tu jest teraz problem, wszystko jest na kablu, nawet drukarka i wszystko super fajnie, dodałem drukarke do każdego komputera od nowa bo tej na wifi nie widział. No i tu jest problem bo teraz jak jest na kablu to nie idzie skanować, drukarka po wyłączeniu kompa nie drukuje już. Chciałem zrobić żeby było tylko na wifi, ale instalując sterowniki do niej na komputerze gdzie jeszcze nie była zainstalowana będąc w tej samej sieci co drukarka i wpisując adres IP tej drukarki to wgl jej nie widać. Gdzie jest problem? #informatyka #drukarki #brother
  • 20
@Lingx: No właśnie odłączyłem od niej kabel i widze, że kolega z naprzeciwka wydrukował na niej, czyli musi działać na wifi. Tylko pytanie dlaczego na moim komputerze po automatycznym wyszukiwaniu ani nawet po wpisaniu jej IP nie widać jej? Dodam, że można drukować ale skanować już się nie da.
@Andi128: Spokojnie, nic nie pozmieniałem, po prostu miało działać, robił to w piątek od 11 do 20, mnie nie było wtedy więc nie miałem mozliwosci sprawdzic czy nawet skontrolowac co tam on robi. W poniedziałek chciałem drukować, skanować - nie da się, a na tego "informatyka" trzeba czekać 2 tygodnie XDD
@Doner1125: drukarka i komputer mają jakiś adres IP. Czy oba z nich wyglądają np. tak:
Komputer: 192.168.0.5 z maską 255.255.255.0
Drukarka: 192.168.0.6 z maską 255.255.255.0
czy bardziej tak:
Komputer: 192.168.0.5 z maską 255.255.255.0
Drukarka: 192.168.1.6 z maską 255.255.255.0?

W sensie, czy pierwsze 3 oktety są identyczne (zakładam, że maska to 255.255.255.0)?
@Doner1125: drukarka pewnie musi mieć dwa adresy przydzielone, jeden adres dla wifi drugi dla kabla. Odłączcie ją od kabla i niech działa cały czas na wifi ¯\_(ツ)_/¯
@Doner1125: a restart drukarki po odłączeniu kabla był? Na tym wyświetlaczyku powinieneś wejść sobie w informacje i wydrukować dane na temat sieci, jakie tam ip przydzielone itd. Może ten informatyk jakieś stałe ip poprzydzielał ( ͡° ͜ʖ ͡°)