Wpis z mikrobloga

@lunga tego typu termometr nie nadaje się, żeby go zostawić wbitego w mięso w piekarniku. Poza tym temperatura bezpieczna dla kurczaka to 90 stopni. Ten termometr służy tylko do sprawdzenia np podczas smażenia. Chociaż pewnie jak i tak zapytasz fanatyka o zasadności jego użycia to Ci powie, że wbicie powoduje wypłynięcie soków z mięsa co będzie katastrofalne dla efektu końcowego...
  • Odpowiedz
@lunga Żeby zostawić termometr wbity w mięso na cały czas pieczenia w piekarniku polecam coś takiego https://www.ikea.com/pl/pl/p/fantast-termometr-czasomierz-do-miesa-cyfrowy-czarny-20103016/?&gclid=CjwKCAiA3uDwBRBFEiwA1VsajCO0mEb_cJ0lt7aPdqOCfZpg_1SrnaU_b9GAtB9wQs5GIkcGqHwgjBoCxU8QAvD_BwE
Metalowemu grotowi nic się nie stanie a i kabel w metalowym oplocie jest odporny. Jedyne co to trzeba znac zakresy temperatur w środku dla danego typu mięsa. No i najlepiej wbić w najgrubszym fragmencie mięsa w "środkowym punkcie"
  • Odpowiedz
@lunga: https://www.ikea.com/pl/pl/p/fantast-termometr-czasomierz-do-miesa-cyfrowy-czarny-20103016/?gclid=CjwKCAiA3uDwBRBFEiwA1VsajIcskOWM_AbHHdjUk8G3P4hYogI0EtYtqzOZL8taZ6_T-To3uZJ81BoC8TAQAvD_BwE polecam kupic sobie do kuchni nawet taki tani termometr :) bardzo ulatwia zycia oraz pozwala na przygotowanie soczystego mięsa (zamiast przeciągniętego suchara). Nawet pierś z kury na patelni da się zrobić o nieebo lepszą posiłkując się termometrem :)
  • Odpowiedz