Wpis z mikrobloga

@WasylBazyl: masa twarogowa :
750 g twarogu na sernik
7-8 jajek (osobno żółtka i białka)
180g masla
Ok 200 g drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej z ok łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ucieramy z masłem (musi być w temp. Pokojowej !) I cukrem na gładką masę potem dodajemy stopniowo ciągle ucierajac ser twarogowy a następnie obie mąki potem dodajemy aromat waniliowy (miałem ekstrakt) albo cukier waniliowy
  • Odpowiedz
@Misieq3340: Przetestuje, ja glownie robilem nieco prostsza wersje, rowniez moge sie podzielic:

Sernik

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: tortownica średnicy 24 cm

Kalorie: 295 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa
Składniki:
* 1 kg sera z wiaderka np. Piątnica, Mlekovita
* 4 średnie jajka
* kostka masła - 200 g
* 3/4 szklanki cukru - około 150 g
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub 2
  • Odpowiedz
Nagrzej piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. 

W misce umieść razem: Ser twarogowy z wiaderka (Piątnica, Zott, Pilos lub Mlekovita), jajka, roztopione i przestudzone masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i olejek. Całość dobrze wymieszaj łyżką lub mikserem. Tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.
  • Odpowiedz