Wpis z mikrobloga

Czy Terraformacja, albo 7 Cudów nadają się dla dzieciaków w wieku ok. 9 lat czy raczej zbyt skomplikowane? Ewentualnie co innego warto rozpatrzyć?
#grybezpradu #gryplanszowe
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

7 Cudów będzie ok.
W Terraformacji są karty z tekstem i ogólnie poziom skomplikowania rozgrywki jest spory jak na takiego młodego gracza.
  • Odpowiedz
@sebeq77: @kamilspl: @Jaracz_Joint: Dzięki za uwagi. Zerknąłem na Wsiąść do pociągu i wygląd obiecująco. Może nawet młodszy mógłby się pobawić i jest losowość nie jest bez znaczenia co trochę wyrównuje szanse ze starszymi graczami. Zerknę jeszcze zaraz na 5 klanów. No i chętnie zobaczę inne propozycje jak macie pomysły.
  • Odpowiedz
@Polanin: Wsiąść do Pociągu mogę i ja polecić ale zastanów się nad wersją Europa. Wersja USA jest najłatwiejsza ale nudzi się po paru rozgrywkach.

Zakazana wyspa ma mechanikę Pandemii, też spoko gra. No i Pandemia: Czas Cthulhu też jest spoko bo mechanika znana z Pandemii nie jest aż tak rozbudowana (ale bardziej niż w wyspie).
  • Odpowiedz
@Jaracz_Joint: @radziol88: Właśnie doczytałem, że dworce zmniejszają negatywne interakcje. Chyba na razie pociągi wygrywają.
@nvrmnd: Park wygląd w porządku, ale chyba wolałbym coś z większą interakcją. Z drugiej strony lubią grać w Farmera, gdzie też nie ma interakcji, także jeszcze przemyślę. Dzięki.
  • Odpowiedz
@radziol88: Właśnie brak dworców powoduje u mnie myśl, że USA jest łatwiejsza, poza tym gra jest praktycznie identyczna (no, jeszcze tunele dużo zmieniają). Dworce to kolejny dodatkowy element który można wykorzystać do nabicia punktów, a dziecko może nie pojąć jak to dobrze wykorzystać :)
  • Odpowiedz
@Jaracz_Joint: nie musi pojmować tego w ogóle, bo w praktyce przez większość gry się dworcami i tak nie przejmujesz.
Za to w USA łatwo, żeby był płacz, bo się okazuje, że wszystkie drogi na najdłuższy bilet zablokowane. A w Europie wystarczy wtedy przypomnieć, że można to zrobić dworcem.
  • Odpowiedz