Wpis z mikrobloga

Drogie miraski - czy ktoś jeździ Peugeotem 307w kombi? Na co uważać? Jakie są typowe usterki i koszty eksploatacji? Chciałbym kupić w wersji silnikowej 1.6, 2006+ Ewentualnie jakieś inne kombi za €2000-3000. Niestety, Mondeło albo idzie na szrot albo za półdarmo, bo nie będę w tym gównie robił tylnego zawieszenia, nie mam teraz za bardzo hajsu na szukanie czegoś lepsze.

Wymagania:
- benzyna
- rozsądne spalanie
- niska waga auta (holandia here, podatek od paliwa i masy, max 1350kg na sucho :()
- cena €2-3k

#motoryzacja #samochody #peugeot #kiciochpyta
geuze - Drogie miraski - czy ktoś jeździ Peugeotem 307w kombi? Na co uważać? Jakie są...

źródło: comment_2nzKSsFqMlu27ngen1HOOt418Xc6YA0e.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
@geuze: mam identycznego w dieslu, co byś chciał wiedzieć? Koszty eksploatacji raczej niskie. Mój ma kilka bolączek, ale ma na karku już 300 tys. km, a pewnie jeszcze więcej XD i był brany od papudroka, więc ciut więcej mam problemów niż inni (samodzielne druciarskie naprawy)XD Wnętrze bierz tylko z wyjmowanymi dzielonymi fotelami, żadna kanapa. Nawigacji nie warto, bo po latach do niczego się nie przydaje, ale duży ekran spoko. Części tanie,
  • Odpowiedz
@geuze: 1,6,16V trzeba odpowietrzać po wymianie pompy wody, u mnie mechanik dał dupy.
Trzeba pilnować konserwacji podłogi.
Progi lubią rdzewieć.
w dieslu pompa paliwa lubi sobie się trochę popsuć i mechanicy nie zawsze trafiają z diagnozą.
  • Odpowiedz
w dieslu pompa paliwa lubi sobie się trochę popsuć i mechanicy nie zawsze trafiają z diagnozą.

@S_____: z tego co czytałem to ta pompa była w pierwszych rocznikach wadliwa, potrafiła się nawet zajarać, ale ja szukam benzyny.

1,6,16V trzeba odpowietrzać po wymianie pompy wody, u mnie mechanik dał dupy.

Tego silnika właśnie szukam. Ogólnie to ile na nim kilometrów zrobiłeś i jak spalanie?

Koszty eksploatacji raczej niskie. Mój ma kilka bolączek,
  • Odpowiedz
Ile im przejechałeś, czy ruda go nie bierze za mocno? I dlaczego lepiej brać z siedzeniami dzielonymi a nie kanapą?

@geuze: 50 k km, nie bierze praktycznie nic u innych (teść miał, nic się nie działo), u mnie idą progi, bo ten poprzedni właściciel mieszkał na wsi bez asfaltu i kamyczki żużlu zrobiły robotę. Ostatnio #!$%@?ła mi się roleta okna dachowego, koszt używki 300 zł XD montaż samemu. Wincyj o siedzeniach
pogop - > Ile im przejechałeś, czy ruda go nie bierze za mocno? I dlaczego lepiej bra...
  • Odpowiedz
@pogop: @S_____: a jak z elektroniką - nie było cyrków? Bo jak wiadomo - francuskie z tego okresu miały swoje bolączki ( ͡º ͜ʖ͡º)

Kurde, budżetu teraz nie naciągnę, a nie chcę kupić skarbonki xD
  • Odpowiedz
@geuze: Z elektroniką nic, wajcha kierunku czasami przeskakiwała za daleko, klakson się zepsuł ale to była jakaś drobnostka, coś pykało pod prawym błotnikiem przy otwartych drzwiach ale podobno one tak mają podobno bo nie znalazłem odpowiedzi co to było. Ogólnie gdyby nie zgniły próg przy tylnym kole to nie było z nim problemów. Mają grubą warstwę zabezpieczenia i nie widać czy coś się dzieje aż spróbujesz podnieść na lewarku a wtedy
  • Odpowiedz
@geuze: z elektroniką tak: błąd tempomatu, do wymiany czujnik pedału hamulca za grosze, ABS przestał działać, do wymiany czujnik ABS w kole za grosze, więcej nic. #!$%@?ł się też system mieszania powietrza w nawiewach, cały czas dmuchał ciepłym - naprawa samodzielna za 70 zł. Jak na moje, sprawy do robienia takie same co w golfie czy passacie, a wszystko znacznie tańsze łącznie z zakupem samochodu. Jak kupisz w zdrowym stanie, to
  • Odpowiedz