Wpis z mikrobloga

Mam problem z moim laptopem. Otóż popsuł się (prawdopodobnie coś się spaliło). Teraz chciałbym znaleźć przyczynę niedziałania własnoręcznie. Czy pomoże mi w tym taki sam model laptopa sprawnego, bo akurat mam do takiego dostęp. I gdy zacznę podłączać części z mojego do tego sprawnego czy to może wpłynąć jakoś na ten sprawny i go popsuć.
#elektronika
  • 9
dobra to może sprecyzuję. Gdy podłącze do sprawnego laptopa takie elementy jak procesor czy grafika z mojego czy to może sprawić że coś się w tym sprawnym stanie?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kordrian: lepiej nie przekładaj tak elementów, sprawny laptop może posłużyć jako referencja przy mierzeniu ohmów, woltów. Komputer się odpala? Włącza się jakakolwiek dioda? Jeśli to kompletny trup to szukałabym w obrębie gniazda ładowania i całej trasie zasilania. Poszukaj na "oko" uszkodzonych elementów, zorganizuj lupę i szukaj chipów, które są jakby pęknięte na pół, mają wybrzuszoną dziurkę - tak najczęściej wyglądają przepalone chipy. Sprawdź też wszystkie kondensatory elektrolityczne czy nie mają wybrzuszonej
@kordrian: uruchamiasz go na baterii? spróbuj wyciągnąć baterię, podłączyć ładowarkę i wtedy uruchomić. Wykluczymy wtedy uszkodzenie baterii. Po wyciągnięciu baterii przytrzymaj przycisk włączenia przez 30 sekund, żeby rozładować wszystkie kondensatory. PS. Mam ten sam model laptopa ( ͡° ͜ʖ ͡°)