Wpis z mikrobloga

To jeden z komentarzy odnośnie mentalności księży, szkoda by tak zaginął wśród innych, więc pozwolę go sobie zacytować, wołam autora: @FulTun - mam nadzieję że się nie pogniewasz? ;)

Z 15 lat temu oglądałem tereny pod budowę domu i wieczorem jak ksiądz wychodził z zakrystii (zamykał ją) spytałem tak dla beki czy nie poratował by mnie szklanką wody to pokazał mi palcem TAM JEST SKLEP.

3 lata temu jak już ruszyła budowa a teren kupiłem sporych rozmiarów to przyszedł ten właśnie ksiądz, wpierw gadka o wspomożeniu parafii potem konkretnie o oddaniu kawałka ziemi po nowy kościół to przypomniałem jemu jak mnie potraktował ale zasłaniał się nie pamięcią mówiąc że rożni się kręcą. To jemu wyjaśniłem że wybrałem takie miejsce gdzie nikt mi nie będzie bimbał nad uchem o 6 rano bo mam kolegę który mieszka naprzeciw kościoła i byłem u niego jak leci msza i zaczyna się wieszanie na dzwonach, dziękuję postoję.

W tamtym roku przyszedł ponownie w asyście radnej i jej koleżanki sołtysowej z tematem że jest tam a tam dom samotnej matki a ja mam duży dom i czy trzech matek nie przyjmę " nie oddam na trudne chwile części domu " a i żebym klucz od tej części domu oddał żeby mi głupoty do głowy nie przychodziły. Kumacie taką akcję.?!

U znajomej ( a mieszka z chorą córką ) i boi się komuś drzwi otwierać to siedziałem w małym pokoju jak ksiądz po kolędzie chodził to przyszedł i zobaczył atrapy mieczy Samurajskich (ekspozycja wystroju) to powiedział do znajomej że takich rzeczy nie trzyma się w domu i powinien na policje zadzwonić.

W moim domu rodzinnym jak byłem małym smarkiem to też do koperty zajrzał i powiedział że 50 zł co łaska to było w tamtym roku a Matka oddała jemu ostatnie pieniądze. Więc nie mam dobrego zdania o tej nacji.

Na Kokoszkach na cmentarzu jak Ciocia świeżo pochowała męża to zajechaliśmy po miesiącu z pomnikiem, Patrzę i już leci klecha z młodym księdzem z podwiniętą spódnica i pierwsze co zamiast dzień dobry czy tam pochwalony to z gębą "że od pomnika 10% się jemu należy" i kto pozwolił z pomnikiem wjeżdżać.?!

Tak mnie w*wił że jemu przy pracownikach kamieniarstwa powiedziałem - A kto ci żwir woził, płyty przywoził i je układał za darmo i budował drogę pod kościół.? A kto ci dach kładł.? Tego nie pamiętasz.? Tylko lecisz do rozszlochanej kobiety bo wyczułeś hajs.?!

Zabrał się szybciej niż przyszedł. Hiena i tyle.! Powinien w pysk z liścia dostać ale mnie coś powstrzymało.

Pod Mławą też w kościele jest goguś dobrych lotów. Maiła być msza za zmarłą to wyjechał o świniobiciu i polędwicę to też on lubi i że w koło są gospodarstwa ale kurczaka to żaden nie przyniesie i że opału za mało dostał, dalej nie słuchałem bo wyszedłem na fajkę i resztę tej jego gadaniny przesiedziałem w samochodzie.

Potem latał ten batman po przyległym cmentarzu i pomarańczowe naklejki walił na groby i nie ważne że opłacone jeszcze były na 10 czy 5 lat.

#bekazkatoli #kler #patologiazewsi
xandra - To jeden z komentarzy odnośnie mentalności księży, szkoda by tak zaginął wśr...

źródło: comment_gUEHDwZYPvpk3pMxsb4Z3fB7jd65imrv.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
@xandra: wiem jacy bywają księża w Polsce ale ten tekst jest pełen bzdur, sytuacji w które nawet ja nie uwierzę i jest tak do dupy napisany, że aż głowa boli

U znajomej ( a mieszka z chorą córką ) i boi się komuś drzwi otwierać

Nawias używamy tak, aby zdanie bez niego mogło się obyć i miało
  • Odpowiedz
@xandra: tylko to zdjecie jest z naklejka z cmentarza komunalnego ktorym zarzadza samorząd terytorialny a nie ksiądz. Tak przynajmniej jest na naklejce napisane xD
Btw z cala reszta to prawda, fałszywe batmany, im mniej ludzi wierzy i chodzi do kosciola tym jeszcze wiecej w nich arogancji.
  • Odpowiedz
  • 4
@StaryWilk Znałem jednego porządnego księdza. Gdy zmarła moja babcia nie chciał od ciotki pieniędzy za pogrzeb, a gdy ta mu je wciskała na siłę, wreszcie powiedział że "weźmie, ale Pani pozwoli, że przekażę potrzebującym". I ja wierzę, że to był nie pierwszy raz, bo niecałe dwa lata wytrzymał w parafii moich rodziców, zanim go przenieśli ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@xandra: To brzmi jak typowe "tak było, nie zmyślam", ale nie mniej każda z tych sytuacji jest nader realistyczna i zawsze mogła mieć miejsce. Niestety, ale księża tacy właśnie są.
  • Odpowiedz
@gieneq
@xandra pochodze z miejscpwosci, gdzie parafia zarzadzali od zawsze zakonnicy (sluby ubostwa), no nie byli to asceci ale faktycznie jezdzili skromnymi, wieloletnimi samochodami, rozliczali sie przed wiernymi z kazdej zlotowki ze zbiorki, nie slyszalam, by komus odmowili pomocy. Jak te 15 lat temu slyszalam takie opowiesci, to az mi sie nie chcialo wierzyc, jak to mamona? Jak oszusci? No i potem zrobilo mi sie nie po drodze z kosciolem,
  • Odpowiedz
spoko, jeszcze przed wyruszeniem w droge "szukalem pomocy" (xD w sumie to bardziej testowalem system) wiec sie przeszedlem na policje, bylem u znajomego senatora no i oczywiscie na parafii XD tam to dopiero sie zachowywali jak oparzeni (to bylo dawno wiec tak wtedy nie myslalem ale dzis to bym uznal za niepokojace, jakby sie tam w dupe ruchali albo non stop pili, jakies takie nerwowe ruchy zeby tylko tam do srodka nie wpuscic, nie pokazac czegos niewslasciwego xD), jeden potem do mnie przychodzil ale to smiechu warte, wiadomo dorosli ludzie wiec jaki to problem odegrac szopke przed dzieciakiem xD urzadzili sobie rewolucje gesler (czyli jak w programie, jest zle ale przyjezdza magda i obsabacza troche zaloge oni rozumieja a potem jest przyjecie XD no i tez bylo, siedzieli za stolem z tym ksiedzem i wymyslali sobie powody dlaczego rodzina ma mi nie pomoc i dlaczego ten ksiadz ma mnie olac XD)... no a moja racja czy tam moja wersja tej historii? wszyscy mieli to w #!$%@? XD potem jeszcze przed wyjazdem jakos przypadkiem ze swoja uwczesna dupom jakos trafilem jakiegos grubasa przechodzac obok tej parafiixD no nie zapomne jak sie wykrecal aby tylko zbyc i nazrec sie w domku xD
dlatego to nie tylko kosciol ale wszystko jest tak naprawde fasada - aby tylko odbebnic zmiane i do domu walnac flache i miec swiety spokoj XD

to samo moge powiedziec o jechowych polakach ktorych interesowalo tylko to by odbebnic ze mna ten ich biblijny kurs XD #!$%@? laza po ludziach i zawracaja dupe tym swoim domokrazstwem to jesli im sie pojawi jedna osoba ktora pociagnie rozmowe to szalenstwa dostaja xD jak chory narkoman ktory chce wszystkich ejcem zarazac XD przychodzili #!$%@? te ich bzdury... no a ja oczywiscie jak to ja XD zaczalem ich wypytywac co robia "po pracy"... i nie otrzymalem zadnej oferty xD jak kwa kamien w wode XD no obcy ludzie przychodza ci do domu, siedza i #!$%@? ci glupoty... pytasz ich o zycie osobiste... kwa nic xD jakby ci ubezpieczenia sprzedawali XD jakbym z baba z infolinii gadal xD
chyba oczywiste ze nic z tego nie wyszlo bo z wiara to jest jak ze sprzedawaniem ferrarii milionerowi - nie sprzedaje sie samochodu tylko sprzedaje sie caly pakiet - urabia sie go godzinami i zapewnia o swojej przyjazni, "wejsciem do rodziny"

no
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@xandra: Fajnie, że podklejasz do swojego tekstu o klerze zdjęcie ze cmentarza komunalnego, którym zarządza miasto.
  • Odpowiedz
@xandra: Wiesz co... jak ja we wsi dom wybudowałem, to poszedłem z flaszką do sołtysa i szefa OSP dając znać, że zintegruję się chętnie, ale z kościołem katolickim to ja nic wspólnego nie mam. Chyba pocztą pantoflową poszło, bo mam spokój. Po kolędzie nawet nie zaszedł.
Potem stary katabas umarł, przyszedł młody, to nawet stosunki przyjazne (sąsiedzkie, nie religijne, nie mówie mu "proszę księdza")
  • Odpowiedz
@xandra: Likwidacja grobów. Nigdy nie zrozumiem tego #!$%@?ństwa. Nie jestem wierzący, ale grób jest takim pomnikiem, symbolem przypominającym o zmarłym. Nawet czymś więcej, bo tam leżą jego szczątki, a ktoś ma prawo go zwyczajnie "zlikwidować"? Nie pojmę tego nigdy.
  • Odpowiedz
@KapelanBrajan: szczególnie, że na cmetatrzu parafialnym w Rozwadowie likwidowali zabytkowe pomniki z XIX wieku. 150 lat stał i nagle przypadkiem pomnik się obalił ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz