Wpis z mikrobloga

siema ma może ktoś pomysł czemu pamięć ram g skill ripjaws ddr3 1600mhz cl9 2x4gb z Corsair Vengeance LP, DDR3, 16 GB,1600MHz, CL10? oba ddr3, więc powinno być ok. moim typem są różne napięcia, bo gdy mam oba włożone to komputer włącza się na chwile i po paru sekundach wyłącza i tak w kółko.
#komputery
  • 18
  • Odpowiedz
@quelto: Ja #!$%@? i nie rzuciło ci się w oczy co napisałeś? Masz różne opóźnienia CL9 i CL10 to nie będzie razem działać. Płyta nie jest w stanie dostroić timingów tych dwóch zestawów. Napięcia są takie same dla wszystkich w PC.
  • Odpowiedz
@quelto: Skoroś taki pewny to czemu ci nie działa dzbanie? Wystarczy, że którakolwiek z tych pamięci odrzuca timingi, bo są cholera różne moduły to będzie cały czas taki efekt, że nie wstaje.
  • Odpowiedz
@quelto: Widzę jesteś mądrzejszy i sam wiesz lepiej czemu nie działa to się baw, a nie zawracaj ludziom dupy na wykopie.

@CrisPell: żadnej odpowiedzi nie napisales tylko stwierdziles, ze ja jestem głupi, a ty mądry i ty masz racjęXD
  • Odpowiedz
@CrisPell: Niedopasowanie częstotliwości i opóźnień nie ma znaczenia. Nawet napięcie nie ma. Nie pisz głupot, bo się ośmieszasz.

Natomiast @quelto też jest daremny, bo nie podał ani modelu laptopa czy płyty głównej.
Takie "Panie doktor, tu boli, co to?"
  • Odpowiedz
@quelto: ważne jest, aby były te same kości w tych samych slotach (czyli masz ABAB bądź AABB - wtedy kości jednej marki wsadzasz w slot jednej litery, a drugiej w drugi)
w ramach testu można spróbować je obsadzić celowo źle lub użyć tylko 1 pary z 2 (nawet mieszanej)
  • Odpowiedz
@NyanNyan: Haha się uśmiałem sami znafcy od siedmiu boleści. Głupoty to wy #!$%@?. Wszystkie 4 kości muszą pracować w tym samym taktowaniu z tymi samymi timingami, a jeśli nie mogą się ustawić na wspólne to mamy bootloop głąby. Bo jeśli mogą pracować osobno to tylko tego wina. Chyba, że jest jeszcze opcja, że ma sloty uwalone. W tych płytach ciężkie chłodzenie po kilku latach może zrywać ścieżki.
  • Odpowiedz
@CrisPell: wrzuć cokolwiek, zawsze płyta zwolni to do najniższej występującej częstotliwości i najwyższych timingów. Jako specjalista powinieneś takie podstawy znać.
  • Odpowiedz
@quelto: Nie wiadomo jak mobo się zachowuje, jak obsadzisz sloty dobrze, a jak źle. Może ma jakiegoś buga. Warto zweryfikować w cpu-z jakie timingi faktycznie te kości zgłaszają.
  • Odpowiedz