Wpis z mikrobloga

Jak ktoś używa #tomcat na #mydevil to by się nie zdziwił, że po weekendowej aktualizacji tomcat zniknął z:
/usr/local/apache-tomcat-8.0/

Więc nawet, jak ktoś miał na cronie automatyczny start, to mógł mu nie zadziałać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak rozumiem, należy sobie tomcata samodzielnie ściągnąć. I to szybko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 11
  • Odpowiedz
Hmm, są za to:
/usr/local/apache-tomcat-6.0/
/usr/local/apache-tomcat-7.0/
/usr/local/apache-tomcat-8.5/
/usr/local/apache-tomcat-9.0/

Ciekawe czemu /usr/local/apache-tomcat-8.0/ zniknął?
  • Odpowiedz
Użyłem /usr/local/apache-tomcat-8.5/

@MyDevil: tak z ciekawości, sugerujecie używać tomcata z /usr/local? Czy jednak one zawsze mogą zniknąć i raczej radzicie samodzielnie go ściągać lub kopiować z wybranego katalogu?
  • Odpowiedz
@globalbus: no może w weekend sobie wrzucę coś nowszego. Generalnie to mają w miarę aktualnego Tomcata (8.5.43.0) z działającym (chociaż nieaktualnym) APR (bo jak rozumiem APR i tcnative to to samo?)

28-Oct-2019 18:14:35.264 INFO [main] org.apache.catalina.core.AprLifecycleListener.lifecycleEvent An older version [1.2.21] of the APR based Apache Tomcat Native library is installed, while Tomcat recommends a minimum version of [1.2.23]
28-Oct-2019 18:14:35.264 INFO [main] org.apache.catalina.core.AprLifecycleListener.lifecycleEvent Loaded APR based Apache Tomcat Native library
  • Odpowiedz
@radekrad: tcnative używa APR. Oba dynksy to biblioteki z natywnym, niejavowym kodem.
Jedyne co z twojego logu widzę, to konieczność poprawek w conf/server.xml, bo "useAprConnector [false]"
  • Odpowiedz
@globalbus: wiem, wiem jak działa APR, ale mimo wszystko dziękuję za wytłumaczenie. Wydaje mi się, że to nic istotnego, bo dotyczy SSLa, którego i tak nie używam (bo chyba nie mogę? I raczej nie widzę sensu). Bo mam połączenie w tej chwili:
tomcat --socket-->
jakiś serwer proxy mydevil - który łapie ruch przychodzący na 80 port serwera, rozpoznaje domenę, i przekierowuje ruch na wybrany, zarezerwowany port (na którym stoi Tomcat)
  • Odpowiedz
@globalbus: no ja właśnie jestem programistą a nie devopsem, więc swego czasu optymalizowałem zapytania SQL i sobie dodałem cache wewnątrz aplikacji a nie bawiłem się konfigurację ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Czy ktoś może mi napisać jak uruchomić tomcata po tej aktualizacji? Jak ściągnę sobie na serwer mydevil tomcata i próbuję uruchomić, to wyskakuje "Permission denied" (w ramach prywatności zamieniłem mój login)
export CATALINABASE="/home/tulogin/apache-tomcat-8.0.51
[tulogin@s23]:<~>$ apache-tomcat-8.0.51/bin/startup.sh
-bash: apache-tomcat-8.0.51/bin/startup.sh: Permission denied

a jak chcę użyć tomcata z /usr/local/apache-tomcat-8.5/ to wyskakują jakieś
  • Odpowiedz
[tulogin@s23]:<~>$ apache-tomcat-8.0.51/bin/startup.sh

-bash: apache-tomcat-8.0.51/bin/startup.sh: Permission denied

@michal-rrr: chmod 755 apache-tomcat-8.0.51/bin/startup.sh

lub lecieć z /usr/local/apache-tomcat-8.5/bin/startup.sh (ja tak robię), ale co
  • Odpowiedz