Noc 24/25 października była dla mnie bardzo szczęśliwa (ʘ‿ʘ)
Dobre warunki pogodowe, wiejskie niebo, Księżyc blisko nowiu i ten stres czy niczego nie skopię a wszystkie niedawno testowane i wdrażane usprawnienia zadziałają jak należy. No i zadziałały! Wczorajsza noc to zdecydowanie noc rekordów!
1. Rekord czasu naświetlnia pojedynczej klatki = 5 min dla ogniskowej 520 mm (wcześniejszy to 3 min dla 300 mm). A pewnie poszłoby więcej, ale się bałem ( ͡°͜ʖ͡°) 2. Rekord całościowego czasu naświetlania dla pojedynczego obiektu = 6 godz 15 min (wcześniejszy to jedynie 1 godz 55 min).
Dość przechwałek, teraz kilka słów o samym obiekcie:
Galaktyka IC 342 znajduje się zaledwie 10,5° od płaszczyzny dysku Drogi Mlecznej. Takie położenie tej galaktyki sprawia, że jej światło jest silnie przesłonięte przez gwiazdy, gaz oraz obłoki pyłowe należące do naszej Galaktyki. W związku z tym obróbka bywa kłopotliwa i można przeprowadzić ją na dwa sposoby tzn. obrabiamy całość tak by oddać kolor przysłoniętej galaktyki albo tak aby oddać jej naturalną kolorystkę. Ja połączyłem te podejścia kalibrując i obrabiając materiał na dwa sposoby tak by finalnie połączyć obie te składowe.
Sprzęt: Canon EOS 600D (moded), SW ED80 na HEQ5 (belt moded) Obróbka: DSS, PS; kalibracja eXcalibrator
Wykop redukuje jakość zdjęć więc gorąco zachęcam do otwierania w lepszej jakości pod tym linkiem: https://flic.kr/p/2hAi5Jq
Nie do końca. To jakbyś oglądał coś przez butelkę po piwie. Widzisz to, ale nie w naturalnej kolorystyce. Być może źle się wyraziłem w pierwszym poście ( ͡~ ͜ʖ͡°)
Dobre warunki pogodowe, wiejskie niebo, Księżyc blisko nowiu i ten stres czy niczego nie skopię a wszystkie niedawno testowane i wdrażane usprawnienia zadziałają jak należy. No i zadziałały! Wczorajsza noc to zdecydowanie noc rekordów!
1. Rekord czasu naświetlnia pojedynczej klatki = 5 min dla ogniskowej 520 mm (wcześniejszy to 3 min dla 300 mm). A pewnie poszłoby więcej, ale się bałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
2. Rekord całościowego czasu naświetlania dla pojedynczego obiektu = 6 godz 15 min (wcześniejszy to jedynie 1 godz 55 min).
Dość przechwałek, teraz kilka słów o samym obiekcie:
Galaktyka IC 342 znajduje się zaledwie 10,5° od płaszczyzny dysku Drogi Mlecznej. Takie położenie tej galaktyki sprawia, że jej światło jest silnie przesłonięte przez gwiazdy, gaz oraz obłoki pyłowe należące do naszej Galaktyki. W związku z tym obróbka bywa kłopotliwa i można przeprowadzić ją na dwa sposoby tzn. obrabiamy całość tak by oddać kolor przysłoniętej galaktyki albo tak aby oddać jej naturalną kolorystkę. Ja połączyłem te podejścia kalibrując i obrabiając materiał na dwa sposoby tak by finalnie połączyć obie te składowe.
Sprzęt: Canon EOS 600D (moded), SW ED80 na HEQ5 (belt moded)
Obróbka: DSS, PS; kalibracja eXcalibrator
Wykop redukuje jakość zdjęć więc gorąco zachęcam do otwierania w lepszej jakości pod tym linkiem: https://flic.kr/p/2hAi5Jq
#nedvedinspace -> mój tag, zapraszam
#mojezdjecie #astrofoto #astrofotografia #fotografia #kosmos #astronomia
'kolor przysłoniętej galaktyki' to nie jest to samo co 'jej naturalna kolorystka' ?