Wpis z mikrobloga

W starym domu mam piwnicę, jak tak z 1,2m w gruncie z jednej strony budynku. Problem jest taki że nie mam odpływu z piwnicy i zdarzyło mi się ją zalać, tak że miałem mały basen ( ͡° ͜ʖ ͡°). Myślałem wykopać odpływ przebić się przez ścianę itd. ale to od groma rycia i kucia. Chyba są takie pompy które uruchomią mi się awaryjnie jakby woda zaczęła się zbierać? W jednym miejscu zrobiłbym zagłębienie w wylewce i umieścił taką pompę która by mi wodę z piwnicy usunęła. Na wysokości metra łatwiej mi będzie zrobić wyjście odpływu. Pytanie czego szukać w sklepie, bo widziałem pompy do szamba, wody czystej itd, ale takie coś o co mi chodzi to chyba inaczej jakoś się nazywa?

#budownictwo #majsterkowane #technika
  • 3
@Jezdziec666: Dzięki. Myślałem że to coś innego, słabsza będzie chyba mniejsza, a to lepiej bo nie będę musiał wielkiej dziury robić. Niby można domu nie zalewać, ale mi się już parę razy zdarzyło, jak nie pralka to złączka z węża się przekrzywiła i sikała całą noc po suficie nalewając mi kilka metrów wody, nawet najwyższe półki były zalane. Kran do węża wyprowadziłem na zewnątrz ale i tak wszędzie muszę porobić odpływy