Wpis z mikrobloga

Da się ustawić jakoś na iPadOS, ze dana sieć WiFi to hotspot z telefonu (ale nie iPhone) i żeby dawał znak aplikacjom ze to połączenie „taryfowe”? Mam przenośny router Huawei i ostatnio oglądałem netflixa, którego domyślnie mam na max jakość. No i trochę dużo transferu poszło się walić, wiec chciałbym to jakoś ogarnąć.

#ipad #apple
  • 10
  • Odpowiedz
@rybak17: To nie do końca to czego potrzebuję. Chciałbym, żeby po połączeniu z siecią o konkretnym SSID system (a przede wszystkim Netflix) traktował tą sieć jak komórkową i ograniczał zużycie danych przez obniżenie jakości wideo. Mam iPada Wifi only. @Homar_smazony_na_wolnym_ogniu Patrzyłem na Shortcut i faktycznie to by miało sens (na podstawie SSID czy też BSSID), ale Netflix nie ma w ustawieniach żadnej funkcji oszczędzania danych (jedynie przy pobieraniu odcinków,
  • Odpowiedz
@Homar_smazony_na_wolnym_ogniu: napewno musiałbym dodać warunek żeby jeszcze SSID sieci sprawdzał. Tylko z tego co sprawdziłem to jakość wideo w netflixie ustawia się przez panel w wersji webowej i ustawienia chyba są wtedy dla całego konta, a nie tylko dla mojego profilu. No i automatyzacja z użyciem safari trochę już bardziej skomplikowana będzie. Pod tym względem Windows 10 ma fajnie rozwiązanie, bo dowolna sieć WiFi można ustawić jako połączenie taryfowe i
  • Odpowiedz
@Homar_smazony_na_wolnym_ogniu: Nie mam teraz pod ręka iPada ale u mnie to występuje w kontekście pobierania do trybu offline. Przyczyna problemu jest chyba to ze nie mam modemu LTE w iPadzie. Dla niego połączenie z siecią domowa i mobilnym routerem Huawei wyglada dokładnie tak samo. Jedynie na hotspocie z IPhone będzie wiedział żeby oszczędzać transfer
  • Odpowiedz