Aktywne Wpisy
Czemu ludzie uważają, że mając 30 lat powinno ich wszystko boleć, nie mieć siły i w ogóle, że są starzy? Przecież większość ludzi mając 30 lat dopiero życie zaczyna można powiedzieć bo są po studiach i zazwyczaj w tym wieku dopiero ma się jakieś normalne życie zawodowe.
Nie znałam żadnej osoby po 30 która by się jakoś różniła mocno od 25 latka. Może po prostu tych narzekających tak to narzekanie postarza
#
Nie znałam żadnej osoby po 30 która by się jakoś różniła mocno od 25 latka. Może po prostu tych narzekających tak to narzekanie postarza
#
Też uważacie że hiszpański brzmi zajebiscie? Jak spotkam gdzieś jakąś Latynoskę i tą zacznie nawijać po hiszpańsku to mi od razu miękną nogi i aż czuję jak mój rozwijany latami sigma grindset opuszcza moje ciało. Taka typiara mogła by sobie owinąć mnie wokół palca a ja bym się pewnie zachowywał jak simp bez godności.
Chciałbym napisać prosty skrypt, który tworzyłby mi foldery w zależności od tego jaki mamy miesiąc i dzień
w lokalizacji nr 1 (np uzytkownik/dokumenty) tworzył podfolder miesiąca (10.2019). Później podfolder dnia (uzytkownik/dokumenty/10.2019/05.10)
W lokalizacji nr 2 wyłącznie folder z miesiącem - pierwszego dnia miesiąca (uzytkownik/teksty/10.2019)
Do tej pory wpadłem na coś takiego:
#!/bin/bash
date | awk '{$2}' '{$3}' '{$4}'# FORMAT DATY W POLECENIU "DATE" JEST TAKI: śro, 2 paź 2019, 19:14:05 CEST
# POBIERZ DATĘ Z KALENDARZA. Z DATY POBIERZ DZIEŃ MIESIĄC I ROK
a=
# WEJDŹ DO FOLDERU I STWÓRZ PODFOLDER WEDŁUG POBRANEJ NAZWY MIESIĄC [kropka] ROK
cd /home/kajss/teksty
mkdir $3.$4
# JEŚLI FOLDER O TYM SZABLONIE NAZWY ISTNIEJE - STWÓRZ W NIM PODFOLDER W FORMACIE [zero] DZIEŃ [kropka] MIESIĄC
if [ -d /home/kajss/teksty/$2.$2 ]
then
cd /home/kajss/teksty/$2.$3
mkdir 0$2.$3
fi
EDIT: Ale jedyne co tworzy, to w folderze "teksty" podfolder o nazwie "[zero][kropka]"
date --help
, możesz ustawić format na jaki chcesz, żeby nie miećpaź
mkdir -p $(date +'/home/kajss/teksty/%m.%Y/%d.%m')
pierwsze primo, wpisz sobie
date | awk '{$2}' '{$3}' '{$4}'
w konsoli - jest błąd, za dużo argumentów.drugie primo,
$2
w awk to wartość z drugiej kolumny, a nie zmienna widoczna na zewnątrz. W tym co robisz wyjście z awk będzie w zmienneja
.trzecie primo, testujesz istnienie pliku
$2.$2
a tworzysz$2.$3
@asciiterror: trzecie to literówka, faktycznie.
W takim razie
$(date +'/%m')
z przykładu @dlycs służy już pobraniu elementu z daty i użycie awk jest kompletnie zbyteczne, prawda?date +'/%m'
i zobacz sam co wyjdzieman date
, ale nie wiedziałem do tej pory jak połączyć je z mkdirem. Twój przykład to wyjaśnił, dziękuję Ci!