Aktywne Wpisy

Sonozaki +6
Piszę to trochę ku przestrodze: dbajcie o swoje zdrowie psychiczne. Jeśli przez kilka lat czujecie się źle, a potem robi się już naprawdę ciężko, to nie liczcie na to, że wszystko samo się ułoży. Ja się na tym mocno przejechałem. Byłem w takim momencie, że potrzebowałem choć odrobiny wsparcia, ale najwyraźniej jestem kimś, z kim trudno wytrzymać, bo większość ludzi woli trzymać spory dystans i nie miałem takiej osoby na którą mogłem
RobinSchudl +2
źródło: 20260215_020448
Pobierz

Obecnie do testów integracyjnych używam xUnit. Ale zaczynam się zastanawiać czy nie ma jakiegoś runnera który jest lepiej przystosowany do pewnych rzeczy. Potrzebuję zorganizować testy w drzewo. Nie mają być wykonywane losowo, tylko w ustalonej kolejności aby sprawdzać pewne ścieżki scenariuszy. Używam WebApplicationFactory bo testy są robione jak najbliżej żywego organizmu jak się da w ten sposób.
Obecnie udało mi się je uszeregować tak aby było dobrze, ale potrzebuję zrobić coś takiego, że mamy drzewo testów gdzie np. krok 1 logujemy się jako admin a potem w kolejnych krokach walimy po kolei różne rzeczy np. createUser, jak to zadziałało to editUser, jak zadziałało to getUser, jak zadziałało to logujemy się na niego i sprawdzamy inne rzeczy po kolei a admin może lecieć dalej osobno sprawdzać swoje.
Generalnie testować różne rzeczy mogę za pomocą [InlineData], ale tutaj scenariusz jest taki, że admin tworzy usera, potem przeskakujemy na tego usera i testujemy dla niego, a na końcu wracamy do admina i go usuwamy. Playlista testów też mi tego nie umożliwi raczej. Jest coś takiego pod .NET Core co mogłoby te funkcje odpalać z konkretnymi argumentami w konkretnej kolejności?
@Czesiowcy: To już zrobiłem, mam własny orderer. Ale w sumie masz rację jak tak sobie myślę, wystarczy odpowiednie kolekcje porobić i będzie śmigać. Równoległe odpalanie mam wyłączone (bo bez tego w ogóle nic się nie da zrobić po kolei, wszystko się zesra), więc polecą sobie po kolei po priorytetach tak jak teraz i elo.