Wpis z mikrobloga

@sailor_73 Kolego, opowiedz jak to wygląda. Mieszkam na osiedlu "z zakazem", mam nawet taką śmieszną karteczkę za szybę. Ale to wystarcza SM do robienia porządków? Czy patrzą, nie wiem, na rejestrację. Jeżeli nie wiesz to w porządku, pomyślałem po prostu, że może podzielisz się ciekawostką.
  • Odpowiedz
@sailor_73 okej, dzięki za wyjaśnienie. W sumie wydaje mi się to odpowiednie jeżeli chodzi o weryfikację, choć współczuję jednocześnie mieszkańcom chwilowych problemów - bo wiadomo, że kto ma blokadę ten nie zwolni miejsca od razu. Pozdrawiam!
  • Odpowiedz
@pr0rebel: ale jak nauczyć ludzi odpowiednich zachowań, tylko nieuchronność kary zmusza ich do odpowiedniego zachowania, a takie można uzyskać tylko przez ich portfel albo grodzić płotem i szlabanem
  • Odpowiedz
@sailor_73 tu w pełni się zgodzę, brakuje trochę wśród nas samodyscypliny wynikającej z nieuchronności kary. Gdyby taka była, wtedy byłoby miło słyszeć o wyjątkach, że komuś "odpuszczono", tak po ludzku (służby z ludzką twarzą). Ale jeżeli wyjątkiem jest sama kara, to jak ma ta samodyscyplina się w ogóle wytworzyć? Podobnie zresztą jak zaufanie do służb.
  • Odpowiedz