Wpis z mikrobloga

#podroze #autostop #tanieloty
elo
chcialbym sobie zaplanować na koniec urlopu jakiś wyjazd typu backpacking na południe europy. w jedną stronę chciałbym wybrać się autostopem, w drugą samolotem, żeby czas przyoszczędzić, pojawia się oczywiście problem z plecakiem, który pewnie będzie dość spory, jakiś namiot pewnie będę miał ze sobą, śpiwór, karimatę itp. W samolot oczywiście tego nie włożę, kurierem też zapłacę miliony monet, może da się jakoś tanio to wykombinować?
  • 13
@ZydowskiZarzadPowierniczy: Od biedy możesz się dogadać i wsadzić swój bagaż w jakiegoś busa dalekobieżnego. Tyle, że takie busy jadą dość długo, np. Shkodra (Albania) - Katowice to ok. 32-34 godziny drogi, więc trzeba sobie dobrze wyliczyć kiedy po niego pójść.
Prawdę mówiąc może się okazać, że taniej wyjdzie kupić low-costowy namiot (~60-70zł) i zostawić go tam. Na południu nie potrzeba żadnego super sprzętu. Karimaty są po 8zł w Auchan, a mały
@ZydowskiZarzadPowierniczy: do Chorwacji włącznie powinien jeździć flixbus, dalej już jest problem. Ja szukałem chyba na busradarze i trafiłem na Shkoder-Katowice za 199zł. Ogólnie wydaje mi się, że w wakacje jeździ ich więcej.

Fakt, plecak może być problemem. Wymagania co do bagażu zależą od linii, widziałem typów z 60L na plecach przechodzący przez bramki non-priority Ryanaira, ale nie warto ryzykować bo zawsze mogą Ci zmierzyć.
Nie słyszałem o zasadzie, że rejestrowany musi
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@c_loud: @ZydowskiZarzadPowierniczy: Jako rejestrowany może być zwykły plecak, tylko lepiej zabezpieczyć odstające części, bo mogą się urwać. W praktyce można wziąć duży worek na śmieci i taśmę pakową i tym zabezpieczyć plecak.
@ms93: @c_loud: dobra, zmieniłem koncepcję xD
teraz chcę jechać autobusem i mam inne pytanie. jeśli mam autobus dubrownik - zagrzeb, który jedzie 9h, a na miejscu mam 2 godziny na przesiadkę, to powinienem zdążyć? wiadomo, że może się zdarzyć gdzieś korek przez wypadek itp, ale generalnie chyba powinien się wyrobić na czas?