Wpis z mikrobloga

Mam pytanie o Revoluta - wiem, ze jest fajny, bo dużo osób chwaliło. Nie do końca jednak wiem kilka rzeczy:
1. By płacić Revolutem normalnie w sklepie wystarczy podpiąć kartę kredytową pod Revoluta czy muszę środki dodać na konto?
2. Jeśli środki będą na koncie to muszę je przewalutować na lokalną walutę (np: euro) czy mogę posiadać saldo w złotówkach a przy płaceniu automatycznie się przewalutuje?

#revolut #podroze #podrozujzwykopem
  • 9
@chomik3:
1. Musisz doładowywać konto revolut jak prepaid w komórce. Po prostu podpinasz kartę, a później w aplikacji wybierasz sumę i kasa momentalnie z karty leci na twoje konto.
2. Nie musisz nic przewalutowywać, Revolut zrobi to za ciebie.

Revolut jest fajny jak nie masz takiej bankowości jak w Polsce. W Polsce nie potrzebowałem Revoluta, wróciłem na Litwę i lokalne banki, to porażka jakaś. Zrobiłem sobie revoluta w sumie tylko do
@chomik3: nie podpinaj kredytowej bo jest dodatkowa prowizja a debetową
konto revolut mozesz zasilic wczesniej, ale najlepiej tuż przed przewalutowaniem ew. zakupami. - bezpieczniej
tak, samo przewalutuje, ale musisz pamietac, ze w weekend jest dodatkowa prowizja
@chomik3 kartę przypinasz tylko po to aby revoluta doładować, walutę która będziesz posiadał na revo nie musisz przewalutować bo robi to automatycznie. Ewentualnie przed weekendem możesz to sam zrobić bo w weekendy jest gorszy kurs.
@widmo82 co do prowizji, z tego co kojarzę chyba tylko wspaniały citi handlowy takie opłaty wprowadził, bo ludzie znaleźli sposób na wyciągnięcie gotówki z karty kredytowej...
@widmo82: @chomik3: No oczywiście można sobie zmienić walutę wcześniej (nie każdą, tylko te najpopularniejsze) i trzymać na revolucie już daną walutę - np. jeśli będziesz potrzebował 1000 euro za miesiąc, a oceniasz że teraz kurs jest dobry, a za miesiąc się pogorszy. Ale to już taka zabawa raczej. ;)