Wpis z mikrobloga

Zostało mi trochę papryki czerwonej, postanowiłem, że zrobię kilka słoiczków na zimę. Niestety w sieci jest cała masa różnych przepisów na zalewę - mniej lub bardziej kwaśnych, różnice w proporcjach w różnych przepisach są bardzo duże. Ponadto przepisy na zalewę octową podane w różnych jednostkach (w litrach, czasem w szklankach, łyżkach, gramach) i bądź tu mądry, który przepis wybrać... Więc proporcje z wielu przepisów wpisałem do Excela, przeliczyłem na jednakowe jednostki, obliczyłem średnią i okazało się, że średnia zalewa octowa do marynowania papryki powinna być mniej więcej w następującej proporcji:

1 l wody
1 szklanka octu 10% (0,225l)
1/2 szklanki cukru (0.1125l)
1,5 łyżki soli.

Pasteryzowałem słoiki 15 minut od zagotowania.
Mam nadzieję, że papryczka będzie dobra :)

#przetwory #paprykakonserwowa #gotujzwykopem