Wpis z mikrobloga

#factorio
Odnoszę wrażenie że boty logistyczne są zbyt broken. Wszystko co można zrobić taśmociągami da się zrobić wydajniej robotami. Dosłownie od kilkunastu ostatnich godzin w tej grze nie użyłem ani jednego taśmociągu. Jak będę kiedyś robił następną bazę to chyba zrobię sobie wyzwanie żeby w ogóle nie używać botów logistycznych, chyba że do przynoszenia itemów do ekwipunku bo to wygodne.
  • 17
@Kutalongest: też uważam, że boty znoszą główne wyzwanie gry czyli umiejętne projektowanie. Praktycznie od kiedy się pojawiły używam tylko konstrukcyjnych, a logistyczne wyłącznie do zarządzania ekwipunkiem albo tylko jako tymczasowe rozwiązania. Gra daje wtedy najwięcej radości, przynajmniej mi.
@Kutalongest: @zwierzak40: ponoć najbardziej ups zbijają bitery (dlatego mam je wyłączone :P), z taśmami coś tam poprawili i ponoć już nie są takie złe.
Nie wgłębiałem się nigdy jakoś bardziej, ale chyba boty są gorsze chyba bo komp musi więcej liczyć (droga z p. A do B, ładowanie po drodze i takie tam)
@diogene: mhm, oczywiście. Tylko trzeba dużo botów, nie wynalazłem jeszcze szybkości botów na poziomie białych science packów więc są one trochę wolne, ale jak będą szybsze to będzie ich trzeba dużo mniej. W niektórych częściach mojej fabryki jest ich po 5k w jednej "dzielnicy"
ponoć najbardziej ups zbijają bitery (dlatego mam je wyłączone :P), z taśmami coś tam poprawili i ponoć już nie są takie złe.

@acidd: Przy kilku SPM nawet i taśmy potrafią zabić sprzęt. Też gram bez potworów ze względów wydajnościowych.

Swego czasu wybudowałem ponad 600 tysięcy paneli słonecznych, bo podobno elektrownie nuklearne są wolne. Zero poprawy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://www.wykop.pl/wpis/42097973/zmien-elektrownie-atomowe-na-panele-sloneczne-to-b/

Nie wgłębiałem się nigdy jakoś bardziej, ale
@zwierzak40:

Przy botach nie trzeba tak dużo myśleć - zawsze można dowalić więcej robotów, co najwyżej będzie potrzeba więcej roboportów do ładowania, przestrzeń na taśmy, balancery itp. zajmuje znacznie więcej i trzeba bardziej przewidywać. To mi się podoba w taśmach.

Więcej roboportów nie załatwi Ci sprawy. Ustawienie drogi między produkcją, a roboportami i określenie wielkości terenu produkcyjnego to też wysiłek.
@sorek: kurcze. U mnie z Factorio to jak z zegarkiem. Wiem, że elektryczny może być dokładniejszy, wygodniejszy i w ogóle zajebisty. Ale cały urok dla mnie jest w tym całym mechanizmie napędzającym zegarek/fabrykę. Ale to tylko moja opinia i jak zobaczyłem słowa "dobra baza" to też jak u @acidd wzbudziło to we mnie bunt. :)