Aktywne Wpisy
jacobfcb 0
Siemka. Pytanie do samochodowych Geeków.
Które auto byście wybrali i dlaczego?
VW Passat 2024, 1.5 150KM TSi
Skoda Superb 2024, 1.5 150 KM TSi
Lexus ES300h 2024, 2.5 218 KM Hybryda
Auto
Które auto byście wybrali i dlaczego?
VW Passat 2024, 1.5 150KM TSi
Skoda Superb 2024, 1.5 150 KM TSi
Lexus ES300h 2024, 2.5 218 KM Hybryda
Auto

LovelyFox +3
#praca eh, co myslicie o takiej sytuacji
Mój pracodawca w bardzo małej firmie nie dal mi w tym roku dodatku na świeta ani dodatku wakacjnego, bylo od kwietnia zeszlego do tego maja l4 z waznego powodu... pracuje tam 8 lat i zarobiłem im tam juz kupe kasy dodam ze praca jest bardzo stresująca... Szefowa i szef byli na Krecie i Ibize w te wakcacje a mnie olali totalnie, czuje sie
Mój pracodawca w bardzo małej firmie nie dal mi w tym roku dodatku na świeta ani dodatku wakacjnego, bylo od kwietnia zeszlego do tego maja l4 z waznego powodu... pracuje tam 8 lat i zarobiłem im tam juz kupe kasy dodam ze praca jest bardzo stresująca... Szefowa i szef byli na Krecie i Ibize w te wakcacje a mnie olali totalnie, czuje sie

Zabieram się za naukę ale nie mogę się zdecydować na co poswiecić czas. Krąży opinia, że arduino trochę hermetyczne i średnio do wykorzystania poza sferą hobbystyczną.. Z programowaniem trochę styczności już miałem a na co dzień coś tam dłubie w excelowym vba xD
@forbot
#elektronika
Które?
Programując arduino nie musisz zbytnio znać się na sprzęcie czy dokumentacji procka.
Arduino jest o tyle #!$%@?, że przez #!$%@?łe IDE nie masz praktycznie kontroli nad procesem budowania i wgrywania programu. Nie jesteś w stanie zatrzymać kompilacji w trakcie, masz domyślnie pokurywane wyświetlanie komunikatów kompilatora, masz jakieś posrane wymagania, żeby plik z kodem nazywał się tak samo jak folder, w którym się znajduje xD
a więc plain avr ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przeskok z AVR-ów na rejestrach do ARM-ów na rejestrach nie jest jakiś duży ale po co ładować się w technologię, która jest ekonomicznie bez sensu?
- (dramatycznie beznadziejny) IDE w sensie edytor+kompilator+wgrywacz skompilowanego oprogramowania do płytki
- zestaw gotowych bibliotek robiących nakładkę na "prawdziwe C avr-gcc" by uprościć pisanie
- zestaw gotowych bibliotek robiących różne rzeczy (typu dorzucasz bibliotekę od LCD i masz gotowe "pisz na LCD", bez wnikania w szczegóły)
- zestaw różnych płytek "arduino" będących w większości po prostu procesorem z rodziny AVR (atmega) z ładowaniem oprogramowania przez
@sredni_szu: ale przeskok z AVR na rejestrach do STM32 na HALu to już będzie trochę inna bajka. Pytanie czy jest sens uczyć się programowania ARMów na rejestrach do takiego hobbystycznego zastosowania. Przy większych układach, z bardziej rozbudowanymi peryferiami, szybko można się zniechęcić.
@Forbot: Mają skończoną liczbę znaków.
@Forbot: ale ja właśnie nie chce pod kątem hobby tylko pod kątem przyszłego przekwalifikowania albo uzupełnienia obecnych kwalifikacji.. Nie interesuje mnie budowanie śmiesznych robocikow tylko faktyczne zagłębienie tematu i poznanie architektury. Arduino jawi mi się jako dobrą zabawka dla mlodziezy, teraz szkoda mi na to czasu.
Ale tego STMa obczaje dokładnie. Jak mówię - nie chodzi
Może wybrać Arduino tylko potraktować jako taki wstępniak do programowania ? Jest bardziej rozbudowane idę jak komuś nie pasuje - platformIO
Albo zacząć odrazu od STM32. Wszystko w zależności jaki jest Twój aktualny poziom wiedzy
Dzięki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
* nawet jak chcesz zacząć od czegoś prostego, to devboardy z STM32 również możesz programować za pomocą środowiska Arduino i kod prawie nie będzie się różnił od tego, co możesz sobie wgrać na zwykłe Arduino (różnice będą naprawdę kosmetyczne), płytki
Jest za friko na scribd.com (musisz se założyć konto, ale pierwszy miesiąc za darmo i od razu możesz zrezygnować z subskrypcji, a nadal korzystać przez miesiąc, a samą książkę ściągnąć w PDF)
Przejrzyj ten kurs i zobacz czy taki poziom nie będzie dla