Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bevisi: programuję komercyjnie STM-y, używam HAL-a i Cube'a. Nie słuchaj przegrywów z elektrody, bo skończysz dziurkując karty perforowane. Zresztą nawet jakbyś chciał się nauczyć korzystać z ultraniskopoziomowych rozwiązań, to i tak łatwiej się nauczyć zaczynając od HAL-a i stopniowo dowiadywać się, co się dzieje pod spodem.
  • Odpowiedz
@bevisi: Programowalem kilka projektow w c na stm32i skonczylo sie na wlasnych makefilach, udalo mi sie tez ogarnac ten dziwny skrypt do linkowania, - w sumie osiagnalem taki bare metal. Po czasie zgadzam sie calkowicie z tym co napisal @zwiei - lykniecie tego wszystkiego na raz moze byc bardzo frustrujace i niepotrzebnie czasochlonne.
  • Odpowiedz
Pytanie zatem czy ktoś używa tego procka komercyjnie i jeśli tak to w jaki sposób go oprogramuje?

@bevisi: używam tego komercyjnie i to co mogę to robię bezpośrednio na rejestrach. Problem z HALem jest taki, że nie znalazłem do niego dobrego opisu. Jak chcesz wiedzieć jakie możliwości ma dane peryferium to i tak musisz przeczytać jego opis a potem zgadnąć jak to się konfiguruje przez HALa! Dla mnie to podwójna
  • Odpowiedz
@RicoElectrico: uzupełniają HAL. Załóżmy, że chcesz zmienić jeden parametr jakiegoś peryferium, np. prędkość UARTu. Jak to zrobisz na HALu? Napiszesz 20 linijek ustawiając znów wszystko na raz? Tutaj z pomocą przychodzi LL. Alternatywa to zapis do rejestru.
  • Odpowiedz