Wpis z mikrobloga

Mirki mam problem. Zakupiłem właśnie xboxa one i chce go podłączyć do monitora, który posiada wyjście DVI. Mam odpowiedni kabel hdmi-dvi, ale po podłączeniu i odpaleniu konsoli na monitorze jest napisane brak sygnału. Według tego co wyczytałem w internecie trzeba zmienić ustawienia obrazu w konsoli tylko jak mam to zrobić bez obrazu? Jest na to jakiś sposób czy póki nie kupie telewizora, który jest w planach dopiero za miesiąc mam ładną białą podstawkę na kubek z kawą? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#xbox
  • 10
  • Odpowiedz
@TymRazemNieBedeBordo: No właśnie w tym cały problem, że nie mam nikogo takiego. A jakie warunki musi spełniać taka przejściówka/kabel? Dodam, że tym kablem bez problemu podłączam laptopa do tego monitora oraz dawno temu jak miałem xboxa 360 to również z pomocą tego kabla bez problemu wszystko działało na tym monitorze.
  • Odpowiedz
A jakie warunki musi spełniać taka przejściówka/kabel?

@Neevex: nie mam zielonego pojęcia, nigdy nie korzystałem z dvi - hdmi. ewentualnie możesz iść z konsolą do marketu, powiedzieć że chcesz tv ale musisz wiedzieć jak będzie działał z konsolą, wtedy sobie ją ustawisz, poudajesz że się zastanawiasz patrząc na demka i wyjdziesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Neevex: gram tak samo i wszystko działa.
Jak konsola jest wyłączona, naciśnij i przytrzymaj przez 10-15 sekund oba przyciski od zasilania i wysunięcia płyty. Przy drugim dźwięku wydanym przez konsolę uruchomi się ona w trybie awaryjnym(?) i niskiej rozdzielczości, ale będziesz miał obraz i mógł się bawić ustawieniami
  • Odpowiedz
@NAGI: Ten sposób w moim przypadku nie zadziałał. Byłem u ziomka, który ma monitor z wejściem HDMI i zarówno po moim kablu DVI jak i HDMI wszystko poszło od strzału. Tak więc winny jest mój monitor acer g226hql. Pytanie tylko dlaczego bo co prawda jest już trochę stary, ale obsługuje rozdzielczość FHD.
  • Odpowiedz
ten sposób działa na każdym sprawnym wyświetlaczu, bo taki jest jego zamysł.

Mogłeś monitor też zabrać i na monitorze kolegi kombinować z ustawieniami i podłączać pod Twój, czy załapie.
  • Odpowiedz
@NAGI: Pokombinowałem jeszcze w domu i śmieszna sprawa bo okazało się, że to jednak wina kabla. Wystarczyło nim trochę poszarpać gdy był podpięty do konsoli i obraz magicznie się pojawił ( ͡° ͜ʖ ͡°) Teraz z kolei mam inny problem, a mianowicie mój monitor nie ma wbudowanych głośników, ani tak owych oddzielnie nie posiadam i od początku myślałem, że da się w takim wypadku bez problemu
  • Odpowiedz
ani żadna zmiana ustawień też nic nie daje

@Neevex: no nie wiem czy bym powyższego był pewien, jak taki magik z Ciebie z tym kablem xD

U mnie, żeby dźwięk był na słuchawkach, w obrazie musi być ustawione DVI zamiast HDMI. Ale pierw spróbuj z innymi słuchawkami. Na discordzie jeden Mirek też w ogóle nie może dźwięku przez słuchawki puścić, ale to już kwestia czy ich nie ma walniętych lub
  • Odpowiedz