Aktywne Wpisy

whitewolfik +202
Po ponad dziewięciu latach sąd wydał postanowienie w sprawie wniosku o służebność drogi koniecznej, złożonego przez sąsiada przeciwko mnie, gminie, i jeszcze jednemu sąsiadowi.
Na ogłoszeniu postanowienia byłem tylko ja i wnioskodawca.
Nie było żadnych niespodzianek. Sąd zasądził drogę konieczną o szerokości 8m przez 2 działki gminne i pole mojego sąsiada w kształcie pokrywającym się z planem zagospodarowania przestrzennego. Za pierwszą działkę gminną nie sąd zasądził opłaty, za działkę, którą niedawno sprzedałem
Na ogłoszeniu postanowienia byłem tylko ja i wnioskodawca.
Nie było żadnych niespodzianek. Sąd zasądził drogę konieczną o szerokości 8m przez 2 działki gminne i pole mojego sąsiada w kształcie pokrywającym się z planem zagospodarowania przestrzennego. Za pierwszą działkę gminną nie sąd zasądził opłaty, za działkę, którą niedawno sprzedałem
źródło: PXL_20240613_153017339.MP
Pobierz
kotka-a 0

W załączonym obrazku, dystans lustro - kwiat to powiedzmy 10m. Czy można w ten sposób badać strukturę płatków kwiatu korzystając z odbitego obrazu? I czy będzie to obraz gorszej jakości niż bezpośrednie ukierunkowanie?
#nauka #fizyka #fotografia #optyka #pytaniedoeksperta
źródło: comment_WklbVLGVh66b6274Oq9y9SEniGiCLKwz.jpg
Pobierz@Panda1112: obiektyw to nie mikroskop ;)
wydaje mi się, ze osiagnałbyś taki sam efekt, jak przy bezpośrednim celowaniu w kwiatek
jesli masz obiekt w odległości 10m ale "zoomujesz" na odległość kilometra, to ten obiekt po prostu będzie nieostry
@Panda1112: Jeszcze tylko to. Obraz się pogorszy zależnie od jakości lustra.
zoom to po prostu zmiana ogniskowej
krótka ogniskowa - małe przybliżenie
długa ogniskowa - duże przybliżenie
ale wraz ze zmianą ogniskowej zmienia się też głębia ostrości i ilość światła, jakie dociera do sensora
do tego duże przybliżenie to nie to samo, co makro
jak chcesz sobie analizować strukturę płatków, to lepszy rezultat uzyskasz używając obiektywu makro albo pierścieni pośrednich, które montuje się między aparat a
@Panda1112: Nie do końca. Jeśli umieścisz kwiatek w odległości 20 cm, a potem lustro w odległości 10 cm i kwiatek 10 cm od lustra to wyjdzie to samo. Pozornie w obu wypadkach kwiatek będzie oddalony o
@Wapniak: @epi: @cult_of_luna: Wy też rzućcie okiem na powyższy film - zrozumiecie skąd moje rozterki :-)