Wpis z mikrobloga

Czy wszystkie dzisiejsze gry są robione tak, żeby nie były wyzwaniem, tylko żeby jak najwięcej kopii się sprzedało? Bardzo często podnosi się argument, że lubimy stare gry, bo kojarzą nam się z dzieciństwem, albo, że pamiętamy je jako wymagające, bo byliśmy dziećmi.

Niby tak, ale #!$%@? nie do końca.

Na początku roku przeszedłem sobie starą Syberię 1 i 2. Ostatnio grałem w to jako nastolatek i pamiętałem tę grę jako trudną. Jak grałem teraz, to gra wprawdzie nie była tak trudna jak ją pamiętałem, ale do łatwych też nie należała. Generalnie, jako dorosłemu dużo łatwiej było mi zrozumieć niektóre z postaw i związki bohaterów tej gry, pewnie dużo lepiej też radziłem sobie z dedukcją.

Na sentymentalnej fali postanowiłem zagrać sobie w Syberię 3 z 2017.
I co dostałem? Gierkę z ładną oprawą graficzną, która polega NA KLIKANIU. Po prostu, kompletnie nie potrzebuję mózgu do tej gry. Wszystko było oczywiste, grę przeszedłem wyłącznie z ciekawości co do fabuły, która notabene nie była najgorsza.
Pomijam niedociągnięcia tej gry jak przeróżne bugi i bardzo niewygodne poruszanie się postacią po większych i ciasnych obszarach. Nie o to chodzi. Ta gra była po prostu banalna.

Możecie mi polecić jakąś w miarę nową (max 5 lat) przygodówkę, która będzie ode mnie wymagała myślenia? Wszystkie starsze, bardziej znane, znam już na pamięć.
Nie znam świata gier, od czasu do czasu pogram sobie w jakiegoś klasyka, ale ile idzie rżnąć w klasyki? ;)

#gry #staregry #pcmasterrace
  • 11
@swagerstom: Wiesz myk z przygodówkami jest taki, że wcześniej robili je ludzie z logiką porównywalną dla osoby, która nawąchała się kwasu chlorowego i dla których rozwiązanie zadania takiego jak "ściągnąć kota z drzewa" poprzez użycie znalezionego pająka w piwnicy sąsiada żeby ten przestraszył kierowcę samochodu, by z kolei on w panice uderzył w drzewo z kotem, przez co kot z niego spadnie, a my go złapiemy w wiadro wypełnionym płatkami róż,
albo, że pamiętamy je jako wymagające, bo byliśmy dziećmi

@swagerstom: Nie przypominam sobie bym kiedykolwiek coś takiego słyszał. Raczej, że stare gry bardzo często były trudniejsze i jest po prostu fakt.

Przyczyną takiej tendencji jest po prostu to, że w gry gra coraz więcej ludzi, a za tym idzie więcej nie-maniaków oraz ludzi dorosłych, którzy nie mają dużo czasu na granie ze względu na obowiązki, więc gry muszą być łatwiejsze. Czytałem
@swagerstom: dostałeś dużo dobrych podpowiedzi, ja dodam jeszcze the witness, ale ona kładzie cały nacisk na logiczne zagadki, a 'przygodówkowy' ton dotyczy eksploracji i szukaniu wskazówek do tych logicznych zagadek