#fizyka czy jest możliwa taka sytuacja. Mamy cysternę napełniamy np do połowy woda a do połowy powietrzem lub innym czynnikiem pod takim ciśnieniem że np na zakrętach przy hamowaniu itp.ta woda nie będzie się przemieszczac?
@obieq: Na początku myślałem żeby obniżyć środek ciężkości stosując cysternę w postaci połowy walca (tak jakby sciąć na równo w połowie wysokości normalnej cysterny), i bym pompował wodę tak żeby cały zbiornik był nią wypełniony i szczelnie zamykał. Wtedy woda zachowa się jak ciało stałe ponieważ jest nieściśliwa. Problem który wtedy powstaje to czy takie zwiększenie bezpieczeństwa jest opłacalne, ponieważ możemy przewozić o połowę mniej substancji w tych pół-cysternach. Dlatego ja
Mamy cysternę napełniamy np do połowy woda a do połowy powietrzem lub innym czynnikiem pod takim ciśnieniem że np na zakrętach przy hamowaniu itp.ta woda nie będzie się przemieszczac?
Problem który wtedy powstaje to czy takie zwiększenie bezpieczeństwa jest opłacalne, ponieważ możemy przewozić o połowę mniej substancji w tych pół-cysternach.
Dlatego ja