@Baleburg Przyczyną fermentacji miodu może być odbieranie pszczołom niedojrzałego, czyli niezasklepionego miodu do wirowania. Zawarte w miodzie drożdże osmofilne, które są przyczyną fermentacji, stają się aktywne w miodach o zawartości wody powyżej 18%.
@Baleburg: Ponadto miód jest silnie higroskopijny. Nie zostawiaj nigdy otwartego słoika miodu, bo wciągnie wilgoć i sfermentuje. Na powierzchni może też unosić się pyłek kwiatowy, którego nie opłaca się filtrować. Ale jak dziwnie pachnie to najpewniej miód się zepsuł.
@matpro: a czy wchodzi w grę możliwość, że z jakiejś przyczyny sfermentowany jest tylko wierzch? poszperałem trochę po internecie i ludzie pisali, że taki zepsuty miód ma tendencję wręcz do rośnięcia
Na powierzchni może też unosić się pyłek kwiatowy, którego nie opłaca się filtrować. Ale jak dziwnie pachnie to najpewniej miód się zepsuł.
Pozdrawiam, miłego dnia życzę!