Wpis z mikrobloga

  • 2
@Baleburg Przyczyną fermentacji miodu może być odbieranie pszczołom niedojrzałego, czyli niezasklepionego miodu do wirowania. Zawarte w miodzie drożdże osmofilne, które są przyczyną fermentacji, stają się aktywne w miodach o zawartości wody powyżej 18%.
  • Odpowiedz
@Baleburg: Ponadto miód jest silnie higroskopijny. Nie zostawiaj nigdy otwartego słoika miodu, bo wciągnie wilgoć i sfermentuje.
Na powierzchni może też unosić się pyłek kwiatowy, którego nie opłaca się filtrować. Ale jak dziwnie pachnie to najpewniej miód się zepsuł.


Pozdrawiam, miłego dnia życzę!
  • Odpowiedz
Zamiast wyrzucać, zużyj do słodzenia herbaty albo do dalszej fermentacji (miód pitny). Możesz też zareklamować u pszczelarza, u którego kupiłeś.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@matpro: a czy wchodzi w grę możliwość, że z jakiejś przyczyny sfermentowany jest tylko wierzch? poszperałem trochę po internecie i ludzie pisali, że taki zepsuty miód ma tendencję wręcz do rośnięcia
  • Odpowiedz