Wpis z mikrobloga

W jakimś UK radiu słyszałem ciekawą "reklamę" bądź co bądź fajnie brzmi, gdyż ktoś zarabiający tam minimalną może normalnie funkcjonować.

"National Minimum wage = National Living wage, step up in pay"

Gdyż podnieśli minimalną do £8,21/h

W Polsce jakby tak było, to chyba pracownicy by ogłosili narodowe święto ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#praca #polska #uk
  • 14
  • Odpowiedz
@Voltix: ja tylko napisałem, że w tym roku inflacja wyniosła 2.7% a podwyżka minimalnej stawki to 4.85%. To jest więcej niż 16p. A to co mowisz że niektórzy nie dostają nic to prawda, np NHS przez lata nic nie dostawał ekstra
  • Odpowiedz
nie tylko minimalna wzrosła ale również kwota wolna.

@Pieron: @patrol798: @kirk85:
Święte słowa, wielu jednak i tak nie zrozumie, nawet w dzisiejszych czasach w 2019 roku, od półtorej dekady niewiele się zmieniło. Niestety.
Doświadczalnie należy stwierdzić, że przy 50+ tygodniach wypłat, gdy wypłata następuje co tydzień a 'pacjent' zrobi podwójny tydzień (weźmie nadgodziny i oczywiście zarobi tygodniowo więcej) to i tak będzie niepocieszony, bo zabrali mu duuuuużo więcej podatku.
Jak to 'pacjenci' mawiają: "nie opłaca się pracować więcej, bo więcej podatku zabierają"... Nie jestem lekarzem,
  • Odpowiedz
@kirk85: No nie wiem czy za ~1300 GBP miesiecznie mozna normalnie zyc. Pewnie kwestia lokalizacji i definicji ale z mojej perspektywy to byloby ciezko nazwac to normalnoscia.
  • Odpowiedz