Wpis z mikrobloga

Witajcie mirki, mam problem, chciałem spróbować sprzedawać apki na androida w google play (), aby to robić jest potrzebna firma, ale ostatnio znalazłem informację, że "niby" jest coś takiego jak "działalność nierejestrowana", ktoś ogarnia ten temat? Czy to jednak lipa (,)?

Działalność nierejestrowana furtką dla hobbystów

Twórcy aplikacji mobilnych, którzy traktowali to zajęcie jako dodatkowe, ale obawiali się ewentualnej opinii urzędów skarbowych, mogą odetchnąć z ulgą. Zgodnie z Prawem przedsiębiorcy, nie stanowi działalności gospodarczej działalność wykonywana przez osobę fizyczną, której przychód należny z działalności nie przekracza w żadnym miesiącu 50% kwoty minimalnego wynagrodzenia (…) i która w okresie ostatnich 60 miesięcy nie wykonywała działalności gospodarczej.

Tym samym, do momentu kiedy przychody ze sprzedaży aplikacji nie będą przekraczały w miesiącu połowy minimalnego wynagrodzenia, generalnie zakładanie działalności gospodarczej nie jest konieczne. Przy czym należy pamiętać, że fakt ten nie zwalnia autora aplikacji z rozliczenia się podatku dochodowego w ramach pozostałych źródeł...

#androiddev #android #googleplay #wlasnafirma
  • 1
  • Odpowiedz