Witajcie mirki, mam problem, chciałem spróbować sprzedawać apki na androida w google play ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ, aby to robić jest potrzebna firma, ale ostatnio znalazłem informację, że "niby" jest coś takiego jak "działalność nierejestrowana", ktoś ogarnia ten temat? Czy to jednak lipa (╯︵╰,)?
Działalność nierejestrowana furtką dla hobbystów
Twórcy aplikacji mobilnych, którzy traktowali to zajęcie jako dodatkowe, ale obawiali się ewentualnej opinii urzędów skarbowych, mogą odetchnąć z ulgą. Zgodnie z Prawem przedsiębiorcy, nie stanowi działalności gospodarczej działalność wykonywana przez osobę fizyczną, której przychód należny z działalności nie przekracza w żadnym miesiącu 50% kwoty minimalnego wynagrodzenia (…) i która w okresie ostatnich 60 miesięcy nie wykonywała działalności gospodarczej.
Tym samym, do momentu kiedy przychody ze sprzedaży aplikacji nie będą przekraczały w miesiącu połowy minimalnego wynagrodzenia, generalnie zakładanie działalności gospodarczej nie jest konieczne. Przy czym należy pamiętać, że fakt ten nie zwalnia autora aplikacji z rozliczenia się podatku dochodowego w ramach pozostałych źródeł...
@ifUNDEFINED: Ciekawy temat, samemu by mi się coś takiego przydało. Trzeba napisać do supportu googla aby się upewnić czy tak można i jakoś nakierowali.
#androiddev #android #googleplay #wlasnafirma