Wpis z mikrobloga

Czym jest skrobia modyfikowana i czy trzeba jej unikać?
https://czytajsklad.com/skrobia-modyfikowana-jako-dodatek-zywnosci/
https://parenting.pl/skrobia-modyfikowana-jako-dodatek-do-zywnosci-bezpieczny-czy-nie

- Skrobia to węglowodan, który w roślinach odpowiada za magazynowanie energii; skrobia to polimer glukozy

- sformułowanie modyfikowana w przypadku skrobi nie ma nic wspólnego z organizmami modyfikowanymi genetycznie. Słowo to jest w tym wypadku synonimem słowa zmieniona pod wpływem czynników chemicznych, fizycznych lub enzymatycznych.

- Nie zostały ustalone limity ich stosowania. Nie ma więc szczególnego powodu, żeby traktować skrobię modyfikowaną jako składnik niebezpieczny dla zdrowia człowieka.

- W większości produktów jest stosowany w niewielkich ilościach jako zagęstnik czy polepszacz konsystencji.

- wykorzystywana w żywności projektowanej dla osób odchudzających się – gdzie efekt „light” produktu uzyskuje przez zastąpienie tłuszczu odpowiednią skrobią modyfikowaną nadającą lepkość i konsystencję wyrobom, a także #!$%@?ącą się niską wartością energetyczną.


#zdrowiez #dietaz