Wpis z mikrobloga

Byłem w Rzeszowie u kuzynki w sobotę i to jest typowe miasto powiatowe z bieda historią co obrazuje rynek z niskimi kamienicami plus kilka dużych budynków.
#rzeszow
  • 46
  • Odpowiedz
@MaszynaTrurla, @Tobiass: Kiedyś czytałem artykuł w Nowinach (żałuję, że sobie go nie zachowałem) o historii województwa podkarpackiego i był tam m.in. wątek, dlaczego to właśnie Rzeszów stał się miastem wojewódzkim, a nie Przemyśl. Wcale nie chodziło o położenie miasta na mapie Podkarpacia. Chodziło zwyczajnie o to, że Rzeszów był… bardziej przychylny komunistom. Nie było sensu tworzyć stolicy województwa w miejscu, którego włodarze krzywo patrzyli na Dobrego Wujka Stalina,
  • Odpowiedz
@Tobiass: Rzeszów przez wieki rozwijał się jako mało ważne miasto pośród bagien. W 1945 miasto miało 18tys. mieszkańców. Pełno było drewnianych domów, blisko centrum pasły się krowy i kury. Dostał jednak swoją szansę i jako stolica nowo powstałego województwa zaczął budować swoją pozycję w kraju.
Dziś ma 194tys. mieszkańców, międzynarodowe lotnisko, kilka uczelni wyższych i rozwijający się przemysł skupiony wokół doliny lotniczej.
I chodź nie może się równać z największymi
  • Odpowiedz
Rzeszów znajduje się w tej samej lidze co Białystok, Kielce, Radom i Lublin

@aaadam91: Doborowe #!$%@? towarzystwo.

międzynarodowe lotnisko

No niestety, ale lotnisko jest w Jasionce, w powiecie rzeszowskim, w gminie Trzebownisko i im dłużej tak będzie, tym lepiej, bo tym dłużej kukle będą Tadzia swędziały z bólu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Tobiass: pierwsze słyszę by ktoś z przyjezdnych narzekał na Rzeszów. Wiele osób zachwyca się i zachwala wygląd, estetykę, czystość miasta. Często słyszę porównywanie do wrocławskiej starówki. Nigdy nie byłam we Wrocławiu aczkolwiek mówiły to osoby mieszkające właśnie we Wrocławiu czy Warszawie.
Dla osoby przyjeżdżającej na weekend jest to super miejsce do odpoczynku. Mamy niewiele atrakcji, ale na letni, wiosenny wypad czy odwiedziny kogoś myślę, że wystarczająco by się nie nudzić.
  • Odpowiedz
@aaadam91: Wiki podaje 29 tys. w 1949 i już 55 tys. w 1950. A dziś te 194 tys. to tylko na papierze, realnie ludzi jest sporo więcej.

@Pangia: Świetna opinia, sam o tym nie wiedziałem. Zastanawia mnie tylko czy Przemyśl miałby tyle miejsca/możliwości rozwoju co Rzeszów. Fakt, że większość Rzeszowa jest nowa to w gruncie rzeczy duży plus przy intensywnym rozwoju miasta.
  • Odpowiedz
z bieda historią

@Tobiass: ło kurde bo biedna historia to tak wpływa na życie w mieście i to co oferuje, że o ja pitole (°°
  • Odpowiedz
@Tobiass zasmucę Cię ale nie jestem z Rzeszowa. Rzeszów jest na prawdę sympatycznym miastem do mieszkania, które błyskawicznie się rozwija. Jest czysto, są ciekawe miejsca do wypoczynku i aktywności fizycznej (bulwary nad Wisłokiem). Dodatkowo Rzeszów ma bardzo dobre drogi (wystarczy wyjechać do Krakowa dla porównania) oraz ogromną liczbę ścieżek rowerowych.
Ocenianie miasta po jednym dniu jest tak obiektywne -.-
  • Odpowiedz