#pcmasterrace #windows10 Czy po ostatnich aktualizacjach miewa ktoś problemy z paskiem startu i samoczynnie instalującymi się aplikacjami po ich uprzednim odinstalowaniu? Usuwam wszystko z obszaru startowego menu start,dodaję swoje aplikacje,a po restarcie komputera przywraca pasek do stanu jakby dysk był po formacie ,ze wszystkimi śmieciowymi aplikacjami.
@Creative3000: that's win10 for you. Quality of life improvements. It just works.Czyli po prostu, win 10 to gówno. nienawidze go, i sam z niego korzystam ale poddałem sie już z menu start i wszystkimi smieciowymi apkami. one po prostu są. i #!$%@?, nic nie zrobisz. mozesz je z rejestru powyrzucac, ale przy następnym update win wrócą. zawsze wracają i to jeszcze jest ich coraz więcej.
@szulmack: Właśnie grzebałem w rejestrze w gpedit i tym podobnych aplikacjach,a mimo tego,to ustrojstwo nadal #!$%@? jest. Na początku istnienia win 10 nie pamiętam,żeby takie coś było. Odinstalowałeś aplikacje,to ich po prostu nie było. Chciałeś wyłączyć aktualizacje,windows store ,to kurła się wyłączało to bez problemu. Teraz nawet w edytorze rejestru wyłączanie usług nie pomaga w ich wyłączeniu. Z aktualizacji na aktualizacje robi się coraz bardziej #!$%@?,bo nic nie można wyłączyć i
@Creative3000: te ponawiające instalacje weszły chyba w 1609 albo 1703. Od tamtego momentu się poddałem i nie sprawdzałem, kiedyś wyłączenie rejestrem działało od aktualizacji do aktualizacji, ale teraz równie dobrze mogli i to wyłaczyć. Nie jestem pewien
@szulmack: Robiłem już wszystko,co napisali w internecie i nic nie pomaga. Po restarcie kompa pasek startu jest #!$%@? jakimiś niepotrzebnymi aplikacjami,a moje kafelki,które sobie przypiąłem do obszaru startowego znikają. Rewelacyjne aktualizacje kurła,na pewno ułatwiają korzystanie z windowsa.( ͡°͜ʖ͡°) Też chyba sobie dam z tym gównem spokój.
@Creative3000: Kiedy instalowałeś Windows 10, że te problemy się pojawiły? Jedna z opcji taka, że te niepotrzebne aplikację zalegały na liście aktualizacji. Najczęściej tak jest, gdy co dopiero zainstalowałeś Windows, a ty się próbujesz tego pozbyć.
Te aplikacje najlepiej się pozbywać po wykonaniu wszystkich wstępnych aktualizacji.
@rukh tTo obraz ISO z oficjalnej strony ms. Jakieś 3 dni temu pobierałem obraz i instalowałem system. A aktualizacje instalowalem wczoraj. Od tego momentu nie sprawdzalem jak sie ma sytuacja z tymi samoczynnie instalujacymi sie aplikacjami. Zrezygnowalem po kilku nieudanych probach usuniecia ich.
@Creative3000: 1. instalacja Windowsa 2. aktualizacja Windowsa, wchodząc do menu aktualizacji poprzez szukaj 3. odinstalowanie Skype, OneNote, MS Office, Candy Crush i inne gry, pogoda, itd.
W tej kolejności aplikacje nie powinny powrócić po ich wymazaniu. Menu Start.jpg
@rukh: Dalej jest to samo,wszystkie aktualizacje mam zainstalowane. Usunąłem te niepotrzebne apki onenote ms office itd i po jakiejś godzinie znowu się pojawiły. Jeszcze mnie #!$%@? jedna kwestia. Podczas normalnego użytkowania komputera,oglądanie filmów na youtube czy przeglądanie internetu,nagle nie ma dźwięku w całym systemie. Sterowniki audio najnowsze. Dopiero restart pomaga. Wiesz o co chodzi z tym dźwiękiem?
@Creative3000: Trzeba klikać w "Sprawdź aktualizacje" po każdej wstępnej aktualizacji i restarcie komputera, dotąd aż będzie "Wszystko jest aktualne", a napis się nie zmienia po klikaniu w przycisk :)
Bo dziwne, że aplikacje się bez przerwy będą same instalować po ich wymazaniu.
@rukh: Mam wszystko aktualne majster. A wiesz co się dzieje z tym dźwiękiem,że nagle ot tak sobie zanika? Nie wiem,czy to nie przez youtube. Bo jak dźwięk znika,to widnieje znak ciągłego ładowania wideo na yt. Ten #!$%@? nowy windows to jeden wielki bubel.
@Creative3000: Może w rejestrze za dużo grzebałeś? Z dźwiękiem może pomóc instalacja ręczna sterowników karty graficznej. Bo z tym sterownikiem zazwyczaj łączony jest sterownik z dźwiękiem. Znajdziesz je na stronach AMD i nVidia. Z aktualizacjami Windowsa zazwyczaj przychodzą starsze sterowniki o kilka miesięcy.
@rukh: WszystkieSterowniki instalowałem driver boosterem,poza sterownikami dźwięku,które ściągałem ze strony creative,bo mam kartę dźwiękową xi fi pro 5.1 i są one najnowsze. A ten dźwięk to zanika gdy system samoczynnie instaluje te niechciane aplikacje,jak je wcześniej usunąłem. To chyba przez te aktualizacje. Same problemy z tą dychą.
@Creative3000: Driver Boosterem? Nigdy nie instalowałem programami sterowników od czasów XP. Do wszystkiego ładnie Windows dobierał sterowniki. Co tyka Windows, to Windows w tle aktualizuje.
Windows Update do wszystkiego praktycznie znajduje sterowniki. Podpinasz mysz, albo laptop ma Touchpada Windows instaluje sterowniki, ..
Ja w swoim laptopie mam do dźwięku: "SmartAudio CPL", "Conexant High Definition Audio", "Fmapp", i to wszystko co mi z aktualizacjami przyszło. Za pomocą "Dolby Digital Plus" zmieniam EQ
@rukh Ja karte dzwiekowa z plyty glownej mam wylaczona w biosie. Amd HD audio wylaczam w menedzerze urzadzen i korzystam tylko z soundblastera. Kiedys nie mialem takich problemow. Dopiero odkad pobralem ostatnio obraz ISO ze strony ms dzieja sie takie cuda. Pousuwam wszystkie sterowniki i pozwole windows update pobrac samodzielnie bez zadnych boosterow.
@rukh Udalo mi się zwalczyć te niechciane apki. Zrobiłem formata. Na wstepie pobralem aktualizacje. Pozniej w windows store zaktualizowalem te zbedne apki. Potem je usunalem i zoptymalizowalem system wg.poradnika na youtube.
Czy po ostatnich aktualizacjach miewa ktoś problemy z paskiem startu i samoczynnie instalującymi się aplikacjami po ich uprzednim odinstalowaniu? Usuwam wszystko z obszaru startowego menu start,dodaję swoje aplikacje,a po restarcie komputera przywraca pasek do stanu jakby dysk był po formacie ,ze wszystkimi śmieciowymi aplikacjami.
Jedna z opcji taka, że te niepotrzebne aplikację zalegały na liście aktualizacji.
Najczęściej tak jest, gdy co dopiero zainstalowałeś Windows, a ty się próbujesz tego pozbyć.
Te aplikacje najlepiej się pozbywać po wykonaniu wszystkich wstępnych aktualizacji.
1. instalacja Windowsa
2. aktualizacja Windowsa, wchodząc do menu aktualizacji poprzez szukaj
3. odinstalowanie Skype, OneNote, MS Office, Candy Crush i inne gry, pogoda, itd.
W tej kolejności aplikacje nie powinny powrócić po ich wymazaniu.
Menu Start.jpg
dotąd aż będzie "Wszystko jest aktualne", a napis się nie zmienia po klikaniu w przycisk :)
Bo dziwne, że aplikacje się bez przerwy będą same instalować po ich wymazaniu.
Windows Update do wszystkiego praktycznie znajduje sterowniki. Podpinasz mysz, albo laptop ma Touchpada Windows instaluje sterowniki, ..
Ja w swoim laptopie mam do dźwięku: "SmartAudio CPL", "Conexant High Definition Audio", "Fmapp", i to wszystko co mi z aktualizacjami przyszło.
Za pomocą "Dolby Digital Plus" zmieniam EQ