Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #windows10
Czy po ostatnich aktualizacjach miewa ktoś problemy z paskiem startu i samoczynnie instalującymi się aplikacjami po ich uprzednim odinstalowaniu? Usuwam wszystko z obszaru startowego menu start,dodaję swoje aplikacje,a po restarcie komputera przywraca pasek do stanu jakby dysk był po formacie ,ze wszystkimi śmieciowymi aplikacjami.
  • 16
@Creative3000: that's win10 for you. Quality of life improvements. It just works.Czyli po prostu, win 10 to gówno. nienawidze go, i sam z niego korzystam ale poddałem sie już z menu start i wszystkimi smieciowymi apkami. one po prostu są. i #!$%@?, nic nie zrobisz. mozesz je z rejestru powyrzucac, ale przy następnym update win wrócą. zawsze wracają i to jeszcze jest ich coraz więcej.
@szulmack: Właśnie grzebałem w rejestrze w gpedit i tym podobnych aplikacjach,a mimo tego,to ustrojstwo nadal #!$%@? jest. Na początku istnienia win 10 nie pamiętam,żeby takie coś było. Odinstalowałeś aplikacje,to ich po prostu nie było. Chciałeś wyłączyć aktualizacje,windows store ,to kurła się wyłączało to bez problemu. Teraz nawet w edytorze rejestru wyłączanie usług nie pomaga w ich wyłączeniu. Z aktualizacji na aktualizacje robi się coraz bardziej #!$%@?,bo nic nie można wyłączyć i
@Creative3000: te ponawiające instalacje weszły chyba w 1609 albo 1703. Od tamtego momentu się poddałem i nie sprawdzałem, kiedyś wyłączenie rejestrem działało od aktualizacji do aktualizacji, ale teraz równie dobrze mogli i to wyłaczyć. Nie jestem pewien
@szulmack: Robiłem już wszystko,co napisali w internecie i nic nie pomaga. Po restarcie kompa pasek startu jest #!$%@? jakimiś niepotrzebnymi aplikacjami,a moje kafelki,które sobie przypiąłem do obszaru startowego znikają. Rewelacyjne aktualizacje kurła,na pewno ułatwiają korzystanie z windowsa.( ͡° ͜ʖ ͡°) Też chyba sobie dam z tym gównem spokój.
@Creative3000: Kiedy instalowałeś Windows 10, że te problemy się pojawiły?
Jedna z opcji taka, że te niepotrzebne aplikację zalegały na liście aktualizacji.
Najczęściej tak jest, gdy co dopiero zainstalowałeś Windows, a ty się próbujesz tego pozbyć.

Te aplikacje najlepiej się pozbywać po wykonaniu wszystkich wstępnych aktualizacji.
@rukh tTo obraz ISO z oficjalnej strony ms. Jakieś 3 dni temu pobierałem obraz i instalowałem system. A aktualizacje instalowalem wczoraj. Od tego momentu nie sprawdzalem jak sie ma sytuacja z tymi samoczynnie instalujacymi sie aplikacjami. Zrezygnowalem po kilku nieudanych probach usuniecia ich.
@Creative3000:
1. instalacja Windowsa
2. aktualizacja Windowsa, wchodząc do menu aktualizacji poprzez szukaj
3. odinstalowanie Skype, OneNote, MS Office, Candy Crush i inne gry, pogoda, itd.

W tej kolejności aplikacje nie powinny powrócić po ich wymazaniu.
Menu Start.jpg

@rukh: Dalej jest to samo,wszystkie aktualizacje mam zainstalowane. Usunąłem te niepotrzebne apki onenote ms office itd i po jakiejś godzinie znowu się pojawiły. Jeszcze mnie #!$%@? jedna kwestia. Podczas normalnego użytkowania komputera,oglądanie filmów na youtube czy przeglądanie internetu,nagle nie ma dźwięku w całym systemie. Sterowniki audio najnowsze. Dopiero restart pomaga. Wiesz o co chodzi z tym dźwiękiem?
@Creative3000: Trzeba klikać w "Sprawdź aktualizacje" po każdej wstępnej aktualizacji i restarcie komputera,
dotąd aż będzie "Wszystko jest aktualne", a napis się nie zmienia po klikaniu w przycisk :)

Bo dziwne, że aplikacje się bez przerwy będą same instalować po ich wymazaniu.
@rukh: Mam wszystko aktualne majster. A wiesz co się dzieje z tym dźwiękiem,że nagle ot tak sobie zanika? Nie wiem,czy to nie przez youtube. Bo jak dźwięk znika,to widnieje znak ciągłego ładowania wideo na yt. Ten #!$%@? nowy windows to jeden wielki bubel.
@Creative3000: Może w rejestrze za dużo grzebałeś? Z dźwiękiem może pomóc instalacja ręczna sterowników karty graficznej. Bo z tym sterownikiem zazwyczaj łączony jest sterownik z dźwiękiem. Znajdziesz je na stronach AMD i nVidia. Z aktualizacjami Windowsa zazwyczaj przychodzą starsze sterowniki o kilka miesięcy.
@rukh: WszystkieSterowniki instalowałem driver boosterem,poza sterownikami dźwięku,które ściągałem ze strony creative,bo mam kartę dźwiękową xi fi pro 5.1 i są one najnowsze. A ten dźwięk to zanika gdy system samoczynnie instaluje te niechciane aplikacje,jak je wcześniej usunąłem. To chyba przez te aktualizacje. Same problemy z tą dychą.
@Creative3000: Driver Boosterem? Nigdy nie instalowałem programami sterowników od czasów XP. Do wszystkiego ładnie Windows dobierał sterowniki. Co tyka Windows, to Windows w tle aktualizuje.

Windows Update do wszystkiego praktycznie znajduje sterowniki. Podpinasz mysz, albo laptop ma Touchpada Windows instaluje sterowniki, ..

Ja w swoim laptopie mam do dźwięku: "SmartAudio CPL", "Conexant High Definition Audio", "Fmapp", i to wszystko co mi z aktualizacjami przyszło.
Za pomocą "Dolby Digital Plus" zmieniam EQ
@rukh Ja karte dzwiekowa z plyty glownej mam wylaczona w biosie. Amd HD audio wylaczam w menedzerze urzadzen i korzystam tylko z soundblastera. Kiedys nie mialem takich problemow. Dopiero odkad pobralem ostatnio obraz ISO ze strony ms dzieja sie takie cuda. Pousuwam wszystkie sterowniki i pozwole windows update pobrac samodzielnie bez zadnych boosterow.
@rukh Udalo mi się zwalczyć te niechciane apki. Zrobiłem formata. Na wstepie pobralem aktualizacje. Pozniej w windows store zaktualizowalem te zbedne apki. Potem je usunalem i zoptymalizowalem system wg.poradnika na youtube.