Wpis z mikrobloga

Siema, w zeszłym roku miałem wypadek w którym uszkodziłem sięgną w lewej ręce. Pomimo używania sprzęgła tylko do wbijania pierwszego biegu, już po godzinie jazdy ból nie pozwala utrzymać klamki sprzęgła. Kupno nowego motocykla z dct w tym roku nie jest możliwe. Aktualnie mam gs500, poszukałem w necie pomysłów jak wyeliminować klamkę sprzęgła i jedną opcją jest przeniesienie go na stopę a biegi zmieniać ręką. Przerabiał ktoś z was coś podobnego? Może macie jakieś pomysły jak ugryźć ten temat. Pozdrawiam.
#motocykle
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Flowes: Skuter sobie kup.
Albo najlepiej idź na jakąś rehabilitację.
Nasmaruj linkę i wszystko po drodze do sprzęgła.

Suicide cluth powinno Cię zainteresować. Nazwa nie jest przypadkowa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
Moto w automacie np honda nc750x, wiele osób mi polecało i na recenzjach na YT wychwalają pod niebiosa
  • Odpowiedz
@Donmenello: Skuter to nie motocykl, rehabilitację przechodzę a sprzęgło już nasmarowałem :( Suicide clutch, o tym myślałem tylko nie mam pomysłu jak je zainstalować w suzuki. @cudny: w tym roku nie mam środków na kupno.
  • Odpowiedz
@Flowes: W którym miejscu byłoby Ci wygodnie mieć 2 sprzęgło?
Biegi zrobić w rączce będzie też łatwo, ale będziesz jeszcze bardziej męczył rękę i na dodatek zabraknie Ci obrotu
  • Odpowiedz
@Flowes: Sprzęgło pod prawą piętą, do tego do dźwigni zmiany biegów coś dospawać z tyłu, żebyś mógł 1 bieg wrzucać ręką podpierając się lewą nogą. Chyba już masz system wymyślony :) Pasuje zostawić też sprzęgło przy ręce na sytuacje awaryjne i masz problem z głowy. Jak to zrobisz to wrzuć jakieś zdjęcie, ciekawy jestem tego jak to się zakończy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Donmenello jak bedzie sprzęgło i pod prawą piętą i w manetce to już nic nie trzeba dospawywac w dźwigni zmiany biegów, ruszasz klasycznie a w trakcie zmiany biegów używasz pięty.
Za bardzo to skomplikowane... Naucz się zmieniać biegi bez sprzęgła :)
  • Odpowiedz
@cudny: Motocykl stoi. Wciska prawą nogą sprzęgło, lewą się podpiera, benisem wbija pierwszy bieg. Chcę mu zaoszczędzić ściskania klamki nawet przy wrzucaniu 1 biegu. Mając coś dospawane, tak żeby dostał ręką wystarczy, że popchnie dźwignię bez użycia dłoni. W pierwszym poście pisze o tym, że używa sprzęgła tylko do ruszania a ręka i tak go boli.
Myślę, że wiesz o co mi chodzi.

Co do biegów, bez sprzęgła można zmieniać
  • Odpowiedz