Wpis z mikrobloga

Na TVN24 wlasnie mówią o #depresja wśród młodzieży i bardzo mocno naciskają na internet, że hejt itd i rówieśnicy, a rodzina dobra i w ogóle pięknie. Że niby mowa nienawiści w necie ma na to wpływ.
Setki razy byłem wyzywany w internecie i w żadnym wypadku nie wpłynęło to na moje problemy psychiczne.
Ba
Większość osób z którymi miałem okazję porozmawiać ma problemy psychiczne przez najbliższe otoczenie, rodzinę.
W Polsce powinno się zacząć uczyć jak nawiązywać kontakty z młodzieżą, a nie zwalać wszystko na internet. Internet jest często ucieczką od problemów ze świata rzeczywistego, a nie źródłem jego problemów.
#!$%@? mnie takie gadanie niesamowicie, że internet zly. Ja największą pomoc i wsparcie otrzymałem od wykopków, bez nich mogłoby byc ze mną różnie.
Ale oczywiście to znajomi z internetu są gorsi niż toksyczna rodzina xD
  • 52
  • Odpowiedz
  • 3
@Noneq spróbuj ratować i zmieniać, ale jak się nie uda to uciekaj bez odwracania się.
Podobno najszybszą drogą do szczęścia jest skupienie się na sobie. Jesli twoje staranie nie dadzą efektów to skup się na sobie i ratuj siebie.
  • Odpowiedz
  • 5
@Noneq 20 lat here od 13 lat (tak, pierwsza podbaza) problemy psychiczne i kilka miesięcy temu zacząłem coś robić ze sobą. Trzeba odciąć się od toksycznych osób. Ja powoli urywam kontakty i jest lepiej, w tym roku planowana jest wyprowadzka od rodziców, dosyć daleko od miejsca zamieszkania, odcięcie się od sporej liczby osób i dalsza praca nad sobą. Polecam iść do psychiatry po leki, ten rok jest pierwszym rokiem od 7/10 lat
  • Odpowiedz
  • 1
@uczihaobito na razie mieszkam z rodzicami, obecnie już się trochę na psychice podleczylem, zacząłem wysyłać cv i szukam pracy jakiejś choćby za najniższą krajową by nazbierać i się przeprowadzić
A tam już praca plus może studia zaoczne, a jak nie to jakies kursy
  • Odpowiedz
  • 2
@VonHautkopf ale to niezła męczarnia , wstawanie o 6 rano by 8h robić coś co cię nie interesuje . Są plusy tej pracy ale to tylko punkt w drodze do szczęścia . Nie mogę dłużej być tak w miejscu . Rodzice ciągle trzymali mnie w klatce przez co można powiedzieć o mnie nigdzie nie był nic nie umie ... Nuda i flaki ... Nawet w górach nie byłem nigdy . Nie mam
  • Odpowiedz
Setki razy byłem wyzywany w internecie i w żadnym wypadku nie wpłynęło to na moje problemy psychiczne.

@VonHautkopf: Trochę mała grupa badawcza ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale co do reszty to się zgadzam, tradycyjne wychowanie "pasem" to jest straszna rzecz i niestety wciąć powszechna. Z takich rodzin wyrastają potem osoby o skrzywionej psychice, bez poczucia własnej wartości, niepotrafiące nawiązywać znajomości, czujące wieczną presję i wewnętrzny strach. Promowanie
  • Odpowiedz
na razie mieszkam z rodzicami, obecnie już się trochę na psychice podleczylem, zacząłem wysyłać cv i szukam pracy jakiejś choćby za najniższą krajową by nazbierać i się przeprowadzić

A tam już praca plus może studia zaoczne, a jak nie to jakies kursy

@VonHautkopf: Jeżeli chcesz zmienić miejsce zamieszkania, to ogarnij czy będziesz mógł sobie wziąć bon zasiedleniowy z urzędu pracy. Powinno Ci pomóc na start.
  • Odpowiedz
@VonHautkopf: bo to nie chodzi o hejt w internecie że ktoś cie na wykopie czy innym forum gdzie jesteś anonimowy obrazi "hehe ty #!$%@? #!$%@?", tylko o hejt np. na facebooku, gdzie rówieśnicy np. ze szkoły obrażają cię w komentarzach czy przerabiając zdjęcia na facebooku
  • Odpowiedz