@MrPawlo112: Szybko się przekonamy, koniec Showmaxa za 3 dni.
Ja stawiam na to, że HBO jest bezpośrednią przyczyną ewakuacji Showmaxa z Polski. Showmax wypozycjonował się w najtańszy segment rynku, ze swojską ofertą. I nagle boom, HBO z dużo ze znacznie biblioteką schodzi na ich poziom cenowy.
W USA HBO jest segmentem premium, abonament droższy niż u Netflixa. U nas odwrotnie.
@adam2a: A mi się obiło o uszy że abonament Netflixa zdrożał chyba o 3 dolary lub coś koło tego (na pewno nie więcej niż 5-10). A co do Showmaxa to nie wina obniżki ceny HBO, tylko treści. Jakby dawali tam jakieś nowości, albo chociaż filmy które były w kinie z 2-3 miesiące po premierze = sukces. Z tego co słyszałem to tylko tam mieli Rojsta i Ucho Prezesa, reszta albo
@adam2a: weź pod uwagę, że to też kontent premium, tyle że HBO ma masę umów z kablówkami i content który budował kilkanaście lat a nie kilka jak Netflix. I tak VOD w Polsce ma mniejszą bazę niż telewizja linearna. Bo kanały Canal+, Eleven, Eurosport czy HBO generuja więcej dobrego kontentu. Minusem jest wybór oglądania o godzinie ramówki lub nagranie produktu na dysk twardy.
@nightrain: Kler to chyba była łatwa sprawa - Showmax był współproducentem, więc prawa wyglądały nieco inaczej niż kupno geograficznej licencji od amerykańskiej wytwórni. Łatwo spieniężyć.
#rosja #ukraina Co wam zrobiła Rosja personalnie? Zapraszam do dyskusji ;). Chciałbym przeczytać choć jeden komentarz, gdzie ktoś poczuł się skrzywdzony przez Rosjan.
#seriale #hbogo #netflix #showmax #ciekawostki #telewizja
Ja stawiam na to, że HBO jest bezpośrednią przyczyną ewakuacji Showmaxa z Polski. Showmax wypozycjonował się w najtańszy segment rynku, ze swojską ofertą. I nagle boom, HBO z dużo ze znacznie biblioteką schodzi na ich poziom cenowy.
W USA HBO jest segmentem premium, abonament droższy niż u Netflixa. U nas odwrotnie.
I tak VOD w Polsce ma mniejszą bazę niż telewizja linearna. Bo kanały Canal+, Eleven, Eurosport czy HBO generuja więcej dobrego kontentu. Minusem jest wybór oglądania o godzinie ramówki lub nagranie produktu na dysk twardy.
@brednyk: No ma, ma. Dlatego w USA jest w segmencie premium. U nas jest odwrócenie.
Nie ma już konkurencji "od dołu" więc pewnie teraz HBO też pójdzie z ceną w górę.