Wpis z mikrobloga

@Berkel_88: 0,5 kg mąki, 230 ml mleka, łyżeczka esencji waniliowej, 5 g soli, 30 g cukru, 30 g roztopionego masła, 20 g drożdży.

Zagniatasz na gładką kulę, formujesz prostokąt, połóż w chłodne miejsce na 24h.

Rozwałkuj na cienko (ok 4 mm), rozsmaruj krem (250 g mascarpone + łyżka kakao + łyżeczka esencji waniliowej + 50 ml śmietanki), zroluj. Rozkrój w połowie wzdłuż, zawiń końce na przemian w stylu warkocza. Posmaruj jajkiem,
  • Odpowiedz
@Hannahalla:
wyobrażam sobie mój związek z Hannahalą, ja bym wracal z tyrki #!$%@?łbym się przed kompałką, w tym momencie wjeżdża obiad na stół taki 10/10 z własnego wyrobu kompocikiem, kubek własnoręcznie wytoczony na kole gliniarskim i pomalowany, w nim własnej roboty kompot ze śliwek wedle prastarej receptury babci hannahali, która robiła go jak jej dziadek wracał z polowania na niedźwiedzie w puszczy kampinoskiej jako ułan na koniu z szablą. Wtedy ja
  • Odpowiedz