Wpis z mikrobloga

Mirki takie mam pytanie. Niedługo mam urodziny i chciałbym zaprosić 20 osób. Problem w tym, że moje warunki lokalowe na to nie pozwalają. Mogę wynająć w knajpie stolik, ale nie wiem jakie są obyczaje - mam wszystkim, wszystko stawiać? Poszedłbym z torbami ( ͡° ͜ʖ ͡°) Proszenie o odpłatność z drugiej strony to też wiocha na maxa. Mógłbym postawić np jakąś część, ale co w pewnym momencie powiedzieć - ok dalej nie stawiam ELO? No głupia sytuacja.

Problem jest o tyle złożony, że jakbym zaprosił powiedzmy kilka osób, to pozostałe by się obraziły. Więc mogę zaprosić albo 20 albo wcale.

Myślałem też o alternatywnych pomysłach - jakieś ognisko w lesie, ale dzwoniłem - po różnych miejscówkach to przy 20 osobach organizacja ogniska kosztowałaby fortunę. A nie chce zapraszać na urodziny i mówić - ale będzie składka po 50 zł. No bo to lipa na maksa.

Może mi doradzicie coś - jak zorganizować takie urodziny?

#kiciochpyta #urodziny #pytanie
  • 19
@iighlaq_alhabl: robilem tak kilka razy, ze rezerwowalem stolik(i) w knajpie i przynosilem (po uzgodnieniu z lokalem) tort i talerzyki oraz widelczyki jednorazowe. Nikt sie o to nie obrazil. W koncu to sa Twoje urodziny i macie tam spedzic milo czas celebrujac Twoja uroczystosc, a nie sposobnosc by wleciec i sie za darmo (na Twoj koszt) nawalic.
@iighlaq_alhabl: nie spotkałem się jeszcze ze składkowym na czyjejś imprezie. Sam jak wyprawiałem 30tkę i zaprosiłem ok 20 osób to też za wszystko płaciłem. Dziwnie bym się czuł prosząc kogoś o zapłatę za moją imprezę, na którą go zaprosiłem. Myślę, że można zniwelować koszta o alkohol mówiąc zaproszonym gościom, że w ramach prezentu miło będzie otrzymac trunek, który zostanie skosztowany podczas urodzin ;)
@iighlaq_alhabl: moim zdaniem za darmo nie da rady wyprawić urodzin dla 20 osób. Może ustal sobie budżet mniej wiecej- nie wiem załóżmy 400zł i przy 20 osobach wychodzi Ci po 20 zł na osobę. Nie wiem gdzie planujesz te urodziny wyprawić ale załóżmy że w burgerowni i umawiasz się z właścicielem lokalu, że zapraszasz 20 osób i każdej z nich chcesz postawić burgera i piwo- myślę, że w okolicach 20zł/osoba powinieneś
@Soilworker: niektore knajpy przy rezerwacji stolika zadaja minimalnej kwoty jaka zostanie wydana w lokalu tylko ze to moze dotyczyc 5% lokalow, np polozonych w najlepszych miejscach.

@iighlaq_alhabl: na pewno mozna sie dogadac z lokalem ze wplacasz jakas kwote z gory zeby dla gosci z tego stolika byl otwarty rachunek na iles tam drinkow albo okreslona kwote a jak to sie skonczy to potem juz musza sami kupowac co nie musi
@iighlaq_alhabl: nie mam pojęcia. Każdy ma jakieś tam zwyczaje w swojej grupie znajomych i pewnie jest tak, że co u jednego normalne u innych może dziwić. U mnie jest tak, że, gdy impreza jest w knajpie, to jubilat symbolicznie częstuje gości piwkiem, drinkiem, czasem dwoma, a potem już każdy się bawi za swoje i nikt nawet się nie pyta czy alk jest za darmo czy nie.
Jak pisałem pierwszy komentarz, to