Wpis z mikrobloga

@DzonySiara tak wiem tylko chodzi mi o to czy to nie jest tak że jak już ktoś z jakiegoś powodu już fizycznie jest na rondzie i nie ma znaku ustąp pierwszeństwa na każdym wjeździe rzeczywiście musiałby ustąpić, zdażyło mi się trafić na rondo takie jak było na filmiku tylko że miałem zawsze wyraźny znak ustąp pierwszeństwa
  • Odpowiedz
Było takie kiedyś w Krakowie między Decathlonem a Plazą:

https://www.google.com/maps/@50.0652903,19.9856538,3a,75y,65.03h,79.08t/data=!3m7!1e1!3m5!1sO3l2XtIHdNRSI9ib9OXarw!2e0!5s20140501T000000!7i13312!8i6656

na zdjęciach z 2014 widać i do całkiem niedawna nadal tak było. Teraz już jest tam znak ustąp. Po części wynika to pewnie z tego że przez wiele lat to rondo miało w zasadzie tylko dwa wloty (trzeci był ślepy) i ruch był tam raczej niewielki; a niedawno zbudowali tam osiedle oraz wyjazd z decathlonu jest możliwy teraz tylko w prawo w
  • Odpowiedz
BAC, chociaż takich rond praktycznie nie ma.

@2phonepiotrus:

Zawsze mnie to zastanawiało. Czemu nie wprowadzą w kodeksie takiej zasady, że pojazd na rondzie ma pierwszeństwo. Przecież stawianie na wszystkich rondach znaku "ustąp pierwszeństwa" to straszne marnotrastwo pieniędzy.
  • Odpowiedz
Takie "ronda" nie istnieją.

@GaiusBaltar: @Gippo86: Przez bardzo długi czas tak wyglądało Rondo Mickiewicza w Częstochowie. Zmieniono je obecnie oznakowaniem na "normalne", ale geometria nadal jest wykonana tak, jakbyśmy mieli przepuszczać przy każdym wlocie tych z prawej.
  • Odpowiedz
@wojtas_mks: swoją drogą tego typu ronda są beznadziejne... bo jeżeli jest dużo wjeżdżających na rondo... to takie rondo się w pewnym momencie zapcha, gdy ludzie na rondzie nie będą mogli zjechać gdzie chcą.. a nowi będą chcieli wjechać...
  • Odpowiedz