@DzonySiara tak wiem tylko chodzi mi o to czy to nie jest tak że jak już ktoś z jakiegoś powodu już fizycznie jest na rondzie i nie ma znaku ustąp pierwszeństwa na każdym wjeździe rzeczywiście musiałby ustąpić, zdażyło mi się trafić na rondo takie jak było na filmiku tylko że miałem zawsze wyraźny znak ustąp pierwszeństwa
na zdjęciach z 2014 widać i do całkiem niedawna nadal tak było. Teraz już jest tam znak ustąp. Po części wynika to pewnie z tego że przez wiele lat to rondo miało w zasadzie tylko dwa wloty (trzeci był ślepy) i ruch był tam raczej niewielki; a niedawno zbudowali tam osiedle oraz wyjazd z decathlonu jest możliwy teraz tylko w prawo w
Zawsze mnie to zastanawiało. Czemu nie wprowadzą w kodeksie takiej zasady, że pojazd na rondzie ma pierwszeństwo. Przecież stawianie na wszystkich rondach znaku "ustąp pierwszeństwa" to straszne marnotrastwo pieniędzy.
@2phonepiotrus: jechalem kiedys przez jakas miejscowosc gdzie robili nowe rondo. Jiz sie w kolo jezdzilo ale znakow jeszcze nie bylo. I tak wszyscy jechali jakby byly( ͡°͜ʖ͡°)
@GaiusBaltar: @Gippo86: Przez bardzo długi czas tak wyglądało Rondo Mickiewicza w Częstochowie. Zmieniono je obecnie oznakowaniem na "normalne", ale geometria nadal jest wykonana tak, jakbyśmy mieli przepuszczać przy każdym wlocie tych z prawej.
@wojtas_mks: swoją drogą tego typu ronda są beznadziejne... bo jeżeli jest dużo wjeżdżających na rondo... to takie rondo się w pewnym momencie zapcha, gdy ludzie na rondzie nie będą mogli zjechać gdzie chcą.. a nowi będą chcieli wjechać...
@Bouquet: Podesłałbyś proszę link do google maps albo nazwę ulicy? Byłem tam kilka razy i nie kojarzę, a na mapach też nie znalazłem przykładu z takim rondem i tramwajem.
Kto jedzie pierwszy?
@Gippo86: Trolling is a art ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://www.google.com/maps/@50.0652903,19.9856538,3a,75y,65.03h,79.08t/data=!3m7!1e1!3m5!1sO3l2XtIHdNRSI9ib9OXarw!2e0!5s20140501T000000!7i13312!8i6656
na zdjęciach z 2014 widać i do całkiem niedawna nadal tak było. Teraz już jest tam znak ustąp. Po części wynika to pewnie z tego że przez wiele lat to rondo miało w zasadzie tylko dwa wloty (trzeci był ślepy) i ruch był tam raczej niewielki; a niedawno zbudowali tam osiedle oraz wyjazd z decathlonu jest możliwy teraz tylko w prawo w
@2phonepiotrus:
Zawsze mnie to zastanawiało. Czemu nie wprowadzą w kodeksie takiej zasady, że pojazd na rondzie ma pierwszeństwo. Przecież stawianie na wszystkich rondach znaku "ustąp pierwszeństwa" to straszne marnotrastwo pieniędzy.
@GaiusBaltar: @Gippo86: Przez bardzo długi czas tak wyglądało Rondo Mickiewicza w Częstochowie. Zmieniono je obecnie oznakowaniem na "normalne", ale geometria nadal jest wykonana tak, jakbyśmy mieli przepuszczać przy każdym wlocie tych z prawej.
@Bouquet: Podesłałbyś proszę link do google maps albo nazwę ulicy? Byłem tam kilka razy i nie kojarzę, a na mapach też nie znalazłem przykładu z takim rondem i tramwajem.
Edit: dobra masz, klasyczne miejsce do u----------a ludzi na egzaminie na prawko