Wpis z mikrobloga

@AgresywnyKardiolog: nikt się nie domaga specjalnych praw.

Związki partnerskie to nie jest specjalne prawo. Ty możesz wziąć ślub cywilny.

Specjalne prawa to posiada sekta chrześcijańska. Taki wasz obraz prawaki. Jesteście za rewolucją francuską ale kleru pozbawić przywilejów nie chcecie pozbawić. ( ͡º ͜ʖ͡º)

Prawdziwa prawica wspiera hierarchiczny porządek społeczeństwa. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Osculum_Infame:

Prawdziwa prawica wspiera hierarchiczny porządek społeczeństwa

Specjalne prawa to posiada sekta chrześcijańska. Taki wasz obraz prawaki. Jesteście za rewolucją francuską ale kleru pozbawić przywilejów nie chcecie pozbawić.

W feudalizmie duchowieństwo posiadało specjalne prawa. Prawdziwa prawica jest za feudalistycznym porządkiem
  • Odpowiedz
Nie wiem czy wiesz ale chodzi tu o elementarną sprawiedliwość. Kler dostaje swoje przywileje i arystokracja swoje. Kler się zmienia. Cuius regio eius religio.

Liberalizm. W sprawach obyczajowych jestem liberałem.
  • Odpowiedz
@Osculum_Infame: Jesteś liberałem... A co sądzisz o Korwinie?

Kler się zmienia

A jak się zmienił według ciebie od czasów feudalizmu w Polsce? Na lepsze, na gorsze? Dlaczego teraz nie powienien mieć specjalnych przywilejów, a wtedy powinien?
  • Odpowiedz
@AgresywnyKardiolog: kler galilejski od zawsze był zarazą, z którą należy walczyć. Prawdziwy konserwatysta wyznaje politeizm a nie pseudofilozofię hebrajską. Tutaj zachodzi jednak pewna różnica: przed rewolucją monarcha miał pewien wpływ na obsadzanie urzędów kościelnych. Dziś tego wpływu nie ma.

Korwin razi mnie swoimi niefortunnymi wypowiedziami. W gruncie rzeczy prawdziwie kontrrewolucyjny to on nie jest. Bardziej pasuje do XIX wiecznego świata burżuazji.
  • Odpowiedz
@Osculum_Infame: Na przykład z tym się zgadzam:

Należę do tzw. prawicy laickiej. To znaczy: sam jestem katolikiem i wysoko cenię rolę religii w społeczeństwie, ale zdecydowanie sprzeciwiam się ingerencji Kościołów (z Rzymsko-katolickim na czele) w politykę, a już w żadnym przypadku nie chowam się za sutannę. Uważam, że to my, politycy, powinniśmy popierać Kościół (jeśli ma rację…) – a nie Kościół ma popierać polityków!
  • Odpowiedz