Wpis z mikrobloga

@Jajkup @Creative3000

Przepis na 3 sztuki
25 g drożdży świeżych
0,5 szklanki letniej wody
1 szklanka letniego mleka
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli

Do miski wrzucam mąkę, na środku robię dziurę i wlew tam mleko z wodą, łyżkę cukru i drożdże. Zostawiam przykryte ściereczką na jakieś 15 minut. Później dodaje sól i oliwę, czasami zioła prowansalskie. Wyrabiam ciasto aż będzie gładkie. Można dodać mąki lub
Odstawiam na około 20 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia spodu, choć nie jest to niezbędne - wyrośnięty spód to grubsze, bardziej 'puchate' ciasto.

Piec około 15 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę w niższej temperaturze - około 230ºC (to zależy od piekarnika). Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.