Wpis z mikrobloga

Szybkie pytania do użytkowników Xiaomi Gateway v2.
1. Mam czujnik otwarcia drzwi, chcę, aby po zachodzie słońca (lub ewentualnie od 16 do 7) po otwarciu drzwi włączyło się światło. Niestety jak wybieram sunset to dostępne miasta są tylko od majfriendów. A jak ustawić by scena uruchamiała się tylko w danym przedziale godzinowym lub jak wybrać miasto ze strefy czasowej +1?
2. Czujniki temperatur aquara mogą sobie leżeć na dworze?
#xiaomi #xiaomigateway #mihome #xiaomismarthome #aqara
  • 20
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@marek-wozniak-750 czyli aqara, u mnie sparowało je bez problemu. Po wciśnięciu przycisku do wyszukiwania, na czujniku musisz przytrzymać przycisk 5 sekund aż dioda zaświeci na nim na niebiesko. Od razu bramka zacznie gadać i sparuje.
  • Odpowiedz
@Soczi: nie masz z tymi czujnikami problemu z zakłamanym pomiarem temperatury? U mnie błąd wynosi około 3 stopnie więc całkiem sporo... Nie wiem zbytnio co z tym zrobić ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@Soczi a może oprócz kontaktronu użyj też czujnika ruchu od Aqara? Jest w nim pomiar światła więc można zrobić regułę że jak jest ciemno i kontaktron otwarty to włącz światło na ileś tam minut. Albo z samym czujnikiem ruchu. Jeśli ciemno i jest ruch to włącz światło, jak ruchu brak od x minut to wyłącz. Miałem tak ustawione i ladnie działało.
  • Odpowiedz
  • 1
@Soczi aha i sama bramka v2 też ma jakiś sensor światła bo da się zrobić aby zapalala się jak jest ciemno bez zewnętrznego czujnika ale ma problem z wyłączeniem jak robi się jasno.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Gooma waaaat :O To muszę pogrzebać bo nie widziałem tej opcji :D
Edit faktycznie, jest w tworzeniu sceny przy od jak wybierze się huba XD
  • Odpowiedz
  • 0
@Soczi w gotowych scenariuszach jest ale nie zadziała bez czujnika ruchu. Ale jak spróbujesz z regułami automatyki to można wywołać swiecenie w ciemności. Czyli bramka ma czujnik światła
  • Odpowiedz
@Soczi: @Gooma: Mireczki, przepraszam, że wołam ale
mam problem, czy można wymusić żeby czujnik ruchu reagował tez na światło jakiekolwiek? Bo w opcjach mam tylko żeby reagował na ruch a na światło nie :( dzięki
  • Odpowiedz
@feevcio: w MiHome masz tylko ruch ew ruch i jak słabo ze światłem. Do bardziej zaawansowanych to już zewnętrzy system jak DomotiCz czy Home Assistant...ale to trzeba sprawdzić czy dane o świetle sa raportowane od razu bo innaczej ciężko zrobić sensowną regułę / automatykę... wydaje mi się że światło jest raportowane co kilka minut.
  • Odpowiedz