Wpis z mikrobloga

Mirki zamierzam zrobić swój system smart home. Chce z RPI zrobić centralkę z podpiętym ekranem. Na początku myślałem, żeby pójść na łatwiznę i lecieć ze wszystkim po WiFi ale doszedłem do wniosku, że np. takie rzeczy jak smart rolety mógłbym podłączyć drogą radiową (Zigbee?) żeby działało to na akumulatorze/baterii, bez ciągnięcia zasilania z gniazdek. Czy ktoś z Was się bawił już w coś takiego? Jakieś porady, pomysły?

#smarthome #domoticz #arduino #raspberrypi #elektronika
  • 16
  • Odpowiedz
@YourNightmare: 'milion' osób...pełno informacji w necie. Słowa klucz, domoticz, HA i tym podobne. Mogę napisać coś więcej, ale pytasz ogólnie to odpowiadam ogólnie.
  • Odpowiedz
@azer: Zrobiłem już jeden prosty system na arduino + rpi i komunikacja po wifi. Co mnie teraz najbardziej zastanawia to właśnie moduły komunikacji radiowej. Pierwsza myśl jest taka, żeby do rolet wrzucić jakiś mini odpowiednik arduino albo coś na atmedze, do tego moduł radiowy i na rpi też dać moduł radia zgodny z Zigbee. Nie bawiłem się jeszcze nigdy w nic poza komunikację wifi więc zastanawiam się jak to się je.
  • Odpowiedz
@defoxe: no tak byłoby najlepiej ale centralka z rpi będzie w zupełnie innym pomieszczeniu i musiałbym lecieć przewodami przez całe mieszkanie. Pewnie przy jakimś remoncie spróbuję tak zrobić.
  • Odpowiedz