Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
#elektronika #majsterkowanie chce użyć #esp8266 do sterowania wentylatorami w switchu bo to dramat jak to szumi.
Docelowo chce przez mosfet dawać PWM by je zwolnić w zależności od temperatury i tu dwa pytania.
1. #elektronika jak to podłączyć by w przypadku wywalenia się uC wentylator szedlyw full a nie gasł. Oraz czy kondensator jakoś jest dobrym pomysłem
2. #programowanie jakieś doświadczenie ze sterowaniem wentylatorami by było najciszej. Myślałem by dodawać zmianę temperatury do prędkości obrotowej by przy grzaniu się przyspieszał a jak temperatura zacznie spadać zwalniał. Ale słucham pomysłów
  • 11
  • Odpowiedz
#elektronika #majsterkowanie chce użyć #esp8266 do sterowania wentylatorami w switchu

@wytrzzeszcz: esp jest dla dzieci, daj tam STM32 przynajmniej. Albo jakieś wypasione Raspberry ;)

A na serio - na grzyba tam chcesz pakować procesor o wydajności większej, niż (zapewne) ten zawarty w switchu, jeśli jedynym jego zajęciem ma być sterowanie wiatrakiem? Przecież takie rzeczy to się załatwia jednym tranzystorem, z termistorem jako czujnikiem temperatury.
Jarek_P - > #elektronika #majsterkowanie chce użyć #esp8266 do sterowania wentylatora...

źródło: comment_2PayHTIf7J3we21CCBhQWncVmivOdJe4.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Jarek_P: ten układ odpala na full gdy ciepło czy skaluje się by wyciszyć? No i co zrobi gdy będzie wiele grzejących się elementów (w środku jest 6 chipów grzejnych i zasilacz) dodatkowo wykres temperatury zawsze spoko i ESP jest małe i je mam.
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: w obu masz liniową zależność: im cieplej, tym szybciej.
W ten sposób podchodząc do tematu faktycznie możesz to ogarnąć na wypasie, dając ileś punktów pomiarowych (choćby DS18B20), ale po prostu zastanawiam się, czy jest sens. Zwłaszcza, że okablowanie dodatkowo utrudni obieg powietrza. Serio, dałbym prosty układ, wyregulowany tak, by trochę kręciło zawsze (wiatrak zasilony z 50% napięcia jest właściwie bezszelestny), a termistor umieścił przy najsilniej się grzejącej okolicy.

Druga
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: tylko switch switchowi nierówny. Gdy miałem prostego switcha 24xFA, to w domowych warunkach wentylator mu w ogóle wyłączyłem i było ok, ale on konsumował 16W mocy. Teraz przesiadłem się na 28xGE z PoE na wszystkich portach i tu już niestety, sam switch konsumuje 30-40W a razem z PoE potrafi zeżreć do 400...

PS: rękaw??? W sensie, że wylot wentylatora z PC będzie rurą podciągnięty do switcha? Masz Ty RiGCz?
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: jak ta młodzież boi się klasycznej elektroniki, bez mikroprocesorów. Regulator PWM dla wentylatora zrobisz na układzie NE555 i termistorze, nic tu się nie zawiesi i będzie kosztowało 3 zł
  • Odpowiedz