Wpis z mikrobloga

#komputery #pc #pcmasterrace #hdmi #displayport
Hej, mam kartę graficzną w kompie która ma tylko jedno wyjście HDMI, podłączyłem do tego wyjścia telewizor robiący za główny monitor, mam jeszcze stary monitor 22 cale, ma on wejścia VGA i DVI, chcę go podłączyć ale niestety na karcie zostały same porty DP (display port), widzę na allegro są za 13zł przejściówki(adaptery) HDMI-DP
https://allegro.pl/adapter-kabel-display-port-displayport-dp-do-hdmi-i6761887014.html
, próbowałem już sam tani kabel display port-hdmi z lokalnego komputerowego podłączony tak:
DP z komputera tym tanim kablem na hdmi
przejściówka z hdmi na DVI
i to do monitora do wejścia DVI, ale są artefakty(migające paski) i sprane kolory, zastanawiam się czy taki adapter z allegro by dał radę, bo wydaje się że poza kablem, ma też jakąś prymitywną namiastkę karty graficznej w środku(ograniczona maksymalna rozdzielczość)
W lokalnym Kauflandzie jest jeszcze 3 rozwiązanie - ale drogie: przejściówka hdmi-DP, kosztuje 89zł, nie wiem skąd ta cena, czy to dlatego że jest skuteczna, czy też dlatego że to podatek dla leniwych/głupich nakładany za kupowanie w markecie.

Jak myślicie, co może być problemem? #!$%@? kabel HDMI-DP z komputerowego bez żadnych bebechów, czy też podwójne przejście (dp-hdmi a potem hdmi-dvi).
Już kiedyś miałem problem(sprane kolory) w laptopie thinkpad z DP na hdmi(ale już bez kolejnej przejściówki na DVI) i też tanim kablem z ebay, więc problem może być po stronie taniego kabla dp-hdmi, a nie po stronie podwójnych przejściówek.
Wiem że to dość specyficzna zagwozdka, miał ktoś z tym przejścia? Jakieś sprawdzone rozwiązania?
Mieszkam w małym mieście i nie mam dostępu poza allegro, a nie widzi mi się płacić 89zł w Kauflandzie by zaraz dowiedzieć się że to gówno za 10zł w innym opakowaniu.
Te tanie zewnętrzne karty graficzne na USB 3.0 odpadają, testowałem w UK i nie działają na full HD na 60hz, szkoda mi monitora, bo jest przyzwoity panoramiczny, 22 cale, bym oglądał netflixa grając na TV w gry
Dzięki