Wpis z mikrobloga

Od czego to zależy, że ulice, które się ze sobą łączą mogą być tak różnie zanieczyszczone? Ktoś ma czujnik przy kominie czy jak? To jest słaby przykład, ale np. u mnie w mieście potrafi pokazywać, że powietrze jest relatywnie dobre, a w wiosce 2 km dalej kropka jest fioletowa i nigdzie w okolicy takiego syfu nie ma. Widzę też, że w Krakowie często Zielonko mają bardzo intensywne kolory...
#airly #smog #krakow
Pobierz Kummernis - Od czego to zależy, że ulice, które się ze sobą łączą mogą być tak różnie...
źródło: comment_rCZx5EN66ikNRnlERrftBAxAOfL9Cxcr.jpg
  • 10
@Kummernis: jeden z czujników ma atest i operują nim specjaliści, drugi czujnik jest zbudowany własnoręcznie z części kupowanych bezpośrednio u producenta z Chin. Za wiarygodność danych z drugiego czujnika odpowiada firma, która żyje z tego że sprzedaje abonament na czujniki smogu samorządom. Tańsze czujniki są znane z tego, że mają gigantyczny problem z odróżnieniem wilgoci od zanieczyszczeń - podkreślam, wilgoć, mgła, Kraków.
@Kummernis: ja od jakiegoś czasu obserwuję krakowskie czujniki gioś i ten na dietla, oraz ten w bronowicach moim zdaniem zaniża pomiary. prawie zawsze mają one sporo niższe odczyty niż inne stacje gioś, czy czujniki airly. spójrz za to na ten przy alejach, albo na kurdwanowie, czy wiele innych w Polsce - korelacja z wynikami Airly jest bardzo duża. jedna jaskółka wiosny nie czyni, tak i tutaj możliwe jest że te stacje
@blebnik:

jeden z czujników ma atest i operują nim specjaliści

masz na myśli tych samych specjalistów którzy przyjeżdżali na pogorzeliska wysypisk i składów opon i nie stwierdzali zanieczyszczeń? No super. Sorry ale to też są ludzie, też popełniają błędy, wykazują się niewiedzą i niekompetencją. Ich sprzęt to też tylko sprzęt, też ma awarie, też wymaga kalibracji. Widziałem przypadki państwowych stacji, z Polski i nawet Europy Zachodniej, gdzie pomiary są dosłownie z
@maraswrona: Zluzuj spodnie, rozumiem białorycerzyć wobec różowego paska, ale żeby dla biznesu, firmy...

Odpowiadając na twoje pytania, rozmawiałem z jednym z konstruktorów i on nie bronił tak zajadle swojego dzieła jak ty :) Przyznał, że nie jest to czujnik za xxxx pln i tyle, koszt z czegoś wynika. Porównanie WIOSiu do jakiś pożarów wysypisk to jakaś abstrakcja, nie wiem co Ci powiedzieć. Nie sugeruje, że airly zawyża wyniki, piszę, że w