Wpis z mikrobloga

Mircy mam problem. Chcę włączać sobie kompa funkcją wake up on lan, WOL, no wiadomo. I wsio byłoby spoko, jak łączę się w tej samej sieci, drugi komp podłączony do tego samego routera, to wszystko działa. Odpala. Ale gdy chcę odpalić go jakoś z zewnątrz np. aplikacją na telefonie to nie jeździ. Mam router z multimedii i nie mam do niego dostępu żeby ustawić rozsyłanie po lanie żądania. Da się to jakoś pominąć? Może ktoś korzysta w ten sposób i mu działa?
#technologia #komputery #pytanie #siecikomputerowe
źródło: comment_wCBobUrsfFQQGhdh02T0sL0KEyEgS1j6.jpg
  • 14
@Quazu: @GrubyRozowyKot: To jest zewnętrzne IP, bo strony widzą IP routera. Sam komputer może mieć już lokalne IP. Kiedyś było Logmein, które miało darmową wersję i to umożliwiało. Teraz jest chyba tylko płatne, ale może da się znaleźć coś podobnego.
@GrubyRozowyKot no to jest zewnętrzne IP ale nie wiadomo czy Twoje (tego routera) czy nadrzednego routera ISP. Nie masz w ogóle dostępu do routera Multimedii? W statusie routera powinno być info jakie dostał IP, tam się można upewnić.
Jak jest publiczne IP to musiałbyś przekierować porty na urządzenie w sieci lokalnej do którego mógłbyś się logować i na nim uruchomic WoL-a.
Najlepiej by było aby sprzęt od ISP był tylko bridgem i
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@emitar: @Gooma: @Polanin: dostęp fizyczny do routera mam, ale nawet jak go zresetuje i ustawie swoje hasło i tak dalej to po podłączeniu do sieci multimediów ściąga plik konfiguracyjny i resetuje się do ustawień multimedii także lipa. Probowalem też dać pomiędzy pc a router drugi router ale to też nie dzialalo. Rozwiazalem to inaczej ściągnąłem program w którym ustawiłem codzienne wybudzanie peceta z hibernacji o określonej godzinie. Trochę rozwiązanie