Wpis z mikrobloga

Co zmieniło się po siedmiu latach od zmiany UOBiA. Czy w Polsce panuje moda na broń?

Więcej pozwoleń, więcej sklepów, więcej strzelnic. Przeciwnicy powszechnego dostępu do broni biją na alarm, a środowiska strzeleckie odbijają piłeczkę: „W końcu mamy odpowiedzialnych posiadaczy. Pistolety wyjęliśmy z szuflad i włożyliśmy do sejfów”.

https://www.wykop.pl/link/4675171/

#mikroreklama #wykop #polska #bron #strzelectwo #hobby #zainteresowania #militaria #sport
L3stko - Co zmieniło się po siedmiu latach od zmiany UOBiA. Czy w Polsce panuje moda ...

źródło: comment_4gzBSpwntrPuABQx52v8JQRBJ3CuyfM9.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • 3
@L3stko Brakuje krótszej procedury. Bo to ile trzeba czekać aż się wszystko załatwi z pozwoleniem to jest paranoja. No i na broń do obrony mogłoby znieść uznaniowosc.
  • Odpowiedz
  • 0
@Variv: sama procedura na policji nie jest długa. Mnie załatwili w dwa tygodnie. Faktycznie broń do obrony mogłaby być łatwiej dostępna.
  • Odpowiedz
  • 2
@L3stko Miałem na myśli cała procedurę. A więc zapisanie się do koła / klubu. Egzaminy, badania itp. To kilka miesięcy przeważnie trwa.
  • Odpowiedz
  • 2
@Variv: z drugiej strony dobrze, bo niektórzy myśleli że cyk pyk i pozwolonko. Jest czas na odsianie tych, którzy są dla mody.

@thestabilizator Państwa nie powinno obchodzić dlaczego ktoś chce zezwolenie. A jedynie czy spełnia kryteria. Obecna dłuzyzna to triumf biurokracji i to kompletnie zbędnej.

Jeśli ktoś ma kasę aby na modę wydać sporo kasy to jego sprawa.
  • Odpowiedz
  • 0
@thestabilizator Ale przecież ja nie mówię aby likwidować egzaminy o_O. Tylko nie ma potrzeby aby cała droga od zera do uzyskania pozwolenia trwała kilka miesięcy. Mogłoby to trwać krócej. A o likwidacji absurdu udawanie kolekcjonera albo sportowca aby mieć zezwolenie nawet nie mówię bo to już inny temat.
  • Odpowiedz
3 miesiące do egzaminu. Czytaj ze zrozumieniem :)

@thestabilizator: wiesz co, po tym jakie umiejętności prezentowali sobą niektórzy na egzaminie, nie mam z tym problemu. Akurat oczekiwanie na egzamin to jest pestka bo wiesz czego się spodziewać. Gorzej z czekaniem na patent i licencję.
  • Odpowiedz